Rođendanske čestitke Vučiću: Od bakljada do "Čoveka Države" 1Foto: Z. S. M.

Opisi poput „Čovek Država“, „najvredniji predsednik“, bakljade, plakati i objave na društvenim mrežama svake godine petog marta najavljuju rođendan predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rođendanske čestitke predsedniku Srbije do sada su bile upućivane kako performansima, plakatima i bilbordima, tako i postovima na društvenim mrežama ali i jednim zapaženim hvalospevom.

Prva aktivnost protumačena kao čestitka bilo je postavljanje plakata u Nišu 2014. godine. Kako su tada pisale Južne vesti, cela Voždova ulica je preko noći bila “ukrašena” predizbornim posterima sa Vučićevim likom na razvučenim konopcima.

Tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić je postere objasnio predizbornom kampanjom i negirao povezanost sa rođendanom predsednika. Sa druge strane gradska Uprava za planiranje i izgradnju saopštila je da nije izdala dozvolu za postavljanje reklama, a iz opštine Medijana je saopšteno da će inspekcija izvršiti uvid.

Poster i konopci su isečeni nekoliko dana kasnije, a gradonačelnik je za to optužio “neki četnički pokret”.

Niš je u centru pažnje bio i 2020. godine kada je na tvrđavi organizovana bakljada uz transparente „Moj predsednik Aleksandar Vučić“ i „Srećan rođendan predsedniče“ i pesmu “Podignimo zastave” koja se tumači kao neformalna himna SNS-a zbog stiha “Mi smo puni snage/mi smo puni volje/mi idemo napred/brže, jače, bolje”.

I sledeće godine Niš se uz Pirot istakao zbog nekoliko bilborda sa porukom “Srećan rođendan predsedniče”.

Takođe, na autoputu u Nišu je osvanuo transparent na nadvožnjaku na kom je pisalo “Sa tobom Srbija uvek pobeđuje” dok su iza njega ljudi mahali zastavama SNS-a i Srbije.

Bakljade su nastavile da se održavaju, pa je tako jedna bila organizovana u Kosovskoj Mitrovici 2020. godine i druga u Beogradu 2023. godine za Vučićev 50. odnosno 53. rođendan. U oba slučaja građani su bakljama napravili broj godina predsednika, a u Beogradu je iznad broja stajalo i AV. Tu bakljadu na beogradskom Ušću organizovao je, kako se tvrdi, Vučićev sin Danilo.

Upečatljiv rođendanski performans održao se na platou ispred pijace na Banjici 2023. godine. Tu “veličanstvenu žurku” organizovao je direktor PIO fonda i član Glavnog odbora SNS Relja Ognjenović i objavio kao video na Instagramu.

U opisu je napisao da su okupili ogroman broj omladine da pokažu da na mladima svet ostaje. “Okupili smo se da kažemo stop svakoj vrsti verbalnog i neverbalnog političkog pozivanja na linč i nasilje prema predsedniku Aleksandru Vučiću i da njegovoj politici pružimo punu podršku,” napisao je Ognjenović.

Uvek su inače, prisutne i čestitke na društvenim mrežama koje upućuju gradski i opštinski odbori SNS-a, ali i funkcioneri stranke.

Tako je na tviter nalogu SNS Beograd 2023. godine objavljena čestitka na kojoj se preko predsednikovog lika naslućuje lik vuka, dok je poslanica Staša Stojanović uz Vučićevu sliku na Instagramu napisala da Srbija nije imala ni boljeg ni vrednijeg predsednika.

Ipak za sada najgrandiozniju čestitiku Vučiču je uputio narodni poslanik SNS i član Predsedništva stranke Nebojša Bakarec 2022. godine svojom kolumnom koja se može naći na njegovom sajtu pod imenom “Rođenje Državnika”.

U ovom hvalospevu, Bakarec uz rođendansku čestitiku preko Vučićevih fotografija iz mladosti, daje obrazloženje zašto je baš Aleksandar Vučić na čelu Srbije i zašto je to “jedino realno”.

“On se odriče ličnih želja i ambicija, zarad potreba zajednice. Poistovećivanjem sa svešću zajednice, između Vučića i naroda se uspostavila jaka veza” i dodaje da je Vučić „Čovek-Država” koji “diše i umire za ideju Države i nacije”.

Od objašnjenja nastanka države do zaključka da je Vučić jedini pravi državnik, Bakarec Vučića proglašava slugom „naroda i Države“.

“Istorija je zabeležila vrlo malo Državnika, a mnogo političara mediokriteta, vladara, tirana, samodržaca. Biti Državnik Vučić znači voleti Državu i narod, činiti najbolje što možeš u datom vremenu. Državnik Vučić je sluga narodu i Državi”, napisao je Bakarec u tekstu povodom Vučićevog rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari