Rojters: Britanski vojnici patroliraju granicom Kosova i Srbije, prikupljaju obaveštajne podatke o sumnjivim aktivnostima 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Britanske trupe patroliraju granicom između Kosova i Srbije kao deo mirovnog prisustva NATO-a koje je pojačano zbog zabrinutosti da bi se bivši ratni neprijatelji mogli vratiti u otvoreni sukob nakon niza nasilnih incidenata u poslednjih nekoliko meseci, piše Rojters, a prenosi N1/BiH.

Kako navodi Rojters, Severnoatlantski pakt je poslao stotine dodatnih vojnika na Kosovo iz Velike Britanije i Rumunije nakon incidenta između vlasti na Kosovu i naoružanih Srba koji je pretvorio “mirno selo na severu Kosova u ratnu zonu” 24. septembra.

Objašnjava se da su tada u Banjskoj ubijena tri naoružana napadača i jedan policajac, te da se ovo smatra najgorim nasiljem otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Kosovo je optužilo Srbiju da pruža finansijsku i praktičnu podršku naoružanim napadačima, što Beograd negira.

NATO je poslao 1.000 dodatnih vojnika u region, čime je svoje prisustvo tamo doveo do 4.500 vojnika iz 27 zemalja.

Kako navodi Reuters, britanski vojnici su sada raspoređeni u smenama po 18 sati kako bi se osiguralo da oružje ili naoružane grupe ne uđu na Kosovo.

Poručnik Joss Gaddie iz britanske vojske rekao je za Rojters ters da vojnici takođe prikupljaju “obaveštajne podatkea o bilo kakvoj ilegalnoj ili sumnjivoj aktivnosti koja se zatim šalje KFOR-u i dalje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari