ROSU ima ovlašćenja na celom Kosovu 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

ROSU je deo kosovske policije nadležan da se bavi pitanjima kao što je terorizam, dakle ima ovlašćenje da deluje na celoj teritoriji Kosova, ističe za Danas Petrit Selljimi, bivši ministar spoljnih poslova Kosova

… , upitan da li postoji usmeni dogovor između kosovskih i srpskih zvaničnika o uslovima ulaska specijalnih policijskih snaga ROSU na sever Kosova, kao što to tvrde ovdašnji zvaničnici.

Sagovornik Danasa u pisanom odgovoru za naš list dodaje da srpski zvaničnici nikada nisu objasnili srpskoj javnosti šta znači Briselski sporazum.

– U suštini, taj sporazum je u potpunosti fokusiran na rasformiranje nezakonitih paralelnih srpskih institucija u oblasti bezbednosti i vladavine prava – napominje Petrit Seljimi za naš list.

Prema njegovim rečima, srpska policija, sudovi i bezbednosne snage moraju da napuste Kosovo i kosovske institucije, odnosno, kako kaže, kosovska policija i sudovi mogu jedini da budu prisutni na Kosovu.

– Nemoguće je davati sudove o tome šta je i na koji način prekršeno u jednom usmenom dogovoru, kakav je, prema svedočenju premijera Aleksandra Vučića, napravljen sa kosovskim zvaničnicima u vezi sa uslovima za ulazak specijalnih policijskih snaga ROSU na sever Kosova – ističe za Danas Maja Bjeloš, istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Osim što je za građane Kosova, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima, izuzetno opasno i neodgovorno pristupati toj temi na bazi usmenih dogovora, sagovornica Danasa upozorava na, kako kaže, vrlo nonšalantan odnos premijera Srbije prilikom saopštavanja građanima da je ulaskom jedinica ROSU na sever Kosova prekršen usmeni dogovor između Srbije i Kosova da prilikom donošenja takve odluke kosovskih vlasti mora da bude konsultovana srpska.

Vučić je rekao da je deo briselskih pregovora bio i to da ROSU ne može na sever bez dozvole lokalnog srpskog stanovništva i NATO: „Ne znam da li su imali dozvolu NATO, ali dozvolu Srba nisu“.

Navodni usmeni dogovor je napravljen između Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji su u prilikom sklapanja Briselskog sporazuma obavljali premijerske funkcije.

Juče, međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovor od Ivice Dačića na pitanje šta je tačno „usmeno“ dogovorio sa Hašimom Tačijem u vezi s ovom temom.

– ROSU nije bio predmet razgovora na taj način kada je odlučivano o tome da li Srbi treba da budu integrisani u Kosovsku policiju. To nije bio deo te priče – ističe Maja Bjeloš za naš list.

Prema njenim rečima, ROSU je do sada nekoliko puta intervenisala na severu Kosova – 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na severu Kosova, nakon čega su bili na teritoriji Zubinog Potoka, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

– Šta podrazumeva taj usmeni dogovor koji su navodno napravili srpski i kosovski zvaničnici mi ne možemo znati. Ne možemo znati ni šta je prekršeno ni na koji način jer prosto ne postoji nikakav pisani trag o tome šta je dogovoreno i da li je uopšte nešto dogovoreno – ocenjuje sagovornica Danasa.

Ona podseća da je tu reč o navodnom dogovoru koji je napravljen još tokom mandata Ketrin Ešton.

– Navodni dogovor odnosi se na to da ROSU može da ulazi na sever Kosova, ali u kojim situacijama, kada i kako može to da se dogodi, nepoznanica je. Izuzetno je suludo tako nešto činiti i saopštavati građanima na tako nonšalantan način, s obzirom na osetljivost situacije – smatra Maja Bjeloš.

Ona napominje da je u kontaktu i sa Albancima i sa Srbima na Kosovu i da niko apsolutno ne zna ništa o takvom dogovoru i njegovom postojanju.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda, ističe u izjavi za Danas da tokom njegovog mandata, kada su specijalne policijske snage ROSU intervenisale na severu Kosova, nije postojao nikakav dogovor, ni usmeni ni pismeni, o uslovima za njihov ulazak.

– Kosovska strana u to vreme svakako da ne bi pristajala jer bi to tumačila kao kršenje njenog suvereniteta. Dakle, kada su Srbi postavili barikade na severu Kosova, ulaskom ROSE bio sam iznenađen ja kao i komandant KFOR-a – ističe Stefanović za naš list.

Činjenica je, međutim, da je iz Evropske unije u reakciji na ulazak ROSU na sever Kosova rečeno da je to stvar Srbije i Kosova i da bi je tako trebalo rešiti, dok je premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio SAD i međunarodnoj zajednici na podršci.

Takođe, za sada nema reakcije od kosovskih zvaničnika na tvrdnje srpskih o tome da je intervencija kršenje usmenog dogovora dve strane, ali nema ni zvaničnog stava NATO o tome da li su bili obavešteni o dolasku ROSU na sever Kosova.

Šta piše u Briselskom sporazumu

U tekstu Briselskog sporazuma ne spominje se specijalna jedinica kosovske policije ROSU, već da će „na Kosovu postojati jedna policija, pod nazivom Kosovska policija“. Sve policijske jedinice na severu Kosova biće integrisane u okvir Kosovske policije, navodi se u tekstu i dalje obrazlaže kako će regionalni komandant policije za četiri opštine na severu biti kosovski Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari