Ruski šou za balkansku javnost 1

Negodovanje Rusije zbog isticanja kosovske zastave na prekjučerašnjoj onlajn sednici Saveta bezbednosti UN prvenstveno je predstava za javnost u našem regionu, budući da taj simbol nije uklonjen uprkos takvom zahtevu, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, komentarišući verbalni incident koji se desio na zasedanju posvećenom situaciji na Kosovu.

Pojedini naši sagovornici ne isključuju ni mogućnost da je zvanična Moskva u koordinaciji sa srpskim vlastima odlučila da traži uklanjanje zastave „kako bi se priredio hladan tuš“ novoj šefici kosovske diplomatije, Doniki Gervalji Švarc, kojoj je to bio prvi nastup pred Ujedinjenim nacijama.

Kao drugi razlog za najnoviji potez Rusije, diplomate vide pokušaj da se ta država „još jednom na pogodnom mestu nametne kao sila od velikog uticaja na međunarodnoj areni“.

„U celini gledano, i incident u SB UN pokazuje da je na delu dodatno zatezanje i pogoršanje opšte atmosfere pred nastavak Briselskog dijaloga o Kosovu, kao i da će srpska strana nastaviti da se snažno oslanja na Rusiju i Kinu u novim rundama pregovora sa Prištinom“, konstatuju naši sagovornici.

Podsetimo, sednica SB UN je bila prekinuta u utorak ubrzo nakon što je počela, jer je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da Donika Gervalja Švarc „promeni pozadinu ili da ukloni zastavu Kosova“.

Kako je objasnio, „takozvano Kosovo nije opšte priznata država, to je teritorija i osam članica SB UN ne priznaje Kosovo kao državu“.

On je naglasio da se Rusija ne protivi učešću predstavnika Prištine sastanku, ali bez simbola.

S druge strane, predstavnik Velike Britanije je ocenio da to nije zvaničan sastanak SB UN, „na kojem se primenjuju zvanična pravila“, kao i da se „prošli put predstavnik Kosova obraćao sa istom pozadinom kao i danas, i ne vidim razlog da se traži promena pozadine“.

Prenos je potom prekinut radi konsultacija „iza zatvorenih vrata“, a kada je zasedanje nastavljeno, iza kosovske ministarke ostali su isti simboli, uključujući zastavu Kosova, čime je ponovljen scenario iz aprila 2020, kada je ruski predstavnik takođe tražio uklanjanje zastave koja je stajala iza tadašnjeg šefa kosovske diplomatije Glauka Konjufce.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, navodi za Danas da je za ponašanje Rusije „svakako bitan faktor javnosti, ali mislim da je ovde pre svega u pitanju pokušaj da se naglasi stav Rusije o nezavisnosti Kosova“.

– Jednostavno, Moskva ima svoje interese, koji su povezani i sa ovim pitanjem, i nije propustila priliku da naglasi svoj stav i izvrši pritisak, pogotovo što je sednica bila javna, smatra Novaković.

I ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je u svom obraćanju na navedenom zasedanju osudio isticanje zastave Kosova. On počinje danas (četvrtak) dvodnevnu posetu Rusiji tokom koje će razgovarati i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, kao i sa patrijarhom Kirilom, kako je saopšteno iz MSP.

Oštrija od Čitaku

Donika Gervalja Švarc u diplomatskim krugovima slovi za „jednog od najoštrijih političara iz Prištine“. Prema mišljenju izvora Danasa, ona je „znatno neugodniji“ sagovornik za srpsku stranu od Vljore Čitaku, bivše ambasadorke Prištine u UN, koja je postala poznata po žestokim verbalnim sukobima sa Ivicom Dačićem dok je bio šef srpske diplomatije. Kako je objavio Dojče vele, Gervalja Švarc je donedavno živela u Bonu, sa suprugom Nemcem i petoro dece. U intervjuima često naglašava da nema ništa protiv toga da se „Albanci jednog dana prostorno povežu“, i pružila je javnu podršku bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju nakon što je protiv njega podignuta optužnica u Hagu za ratne zločine. Tvrdi, takođe, da je njenog oca ubio „jugoslovenski režim“. Na video-sednici SB UN šefu srpske diplomatije je poručila da je „nezavisno Kosovo završen projekat“, te da je „Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom, iako je Srbija počinila genocide“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari