Sa kojom zemljom predsednica parlamenta Ana Brnabić planira grupu prijateljstva? 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom, a u fokusu sastanka bilo je intenziviranje parlamentarne saradnje, kao i formiranje Grupe prijateljstva, kako bi se dodatno osnažio politički dijalog i doprinelo boljem razumevanju i saradnji u različitim oblastima.

Kako je saopšteno iz njenog predsednice Skupštine, Košar uputio je čestitke Brnabić povodom preuzimanja nove dužnosti, izražavajući nadu da će njen mandat dodatno ojačati odnos između Srbije i Francuske.

Brnabić je istakla da bilateralni odnosi beleže izuzetan nivo zahvaljujući uspešnom strateškom partnerstvu, koje ove godine beleži 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

Kako se dodaje u saopštenju, ona je posebno naglasila uspeh posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, kao i susret sa predsednikom Emanuelom Makronom, koji su, kako je ocenila, od velikog značaja za dalje korake u unapređenju odnosa između dve zemlje.

Brnabić je zahvalila na podršci Francuske za izbor Srbije za predsedavajuću Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI) za 2025. godinu, ističući važnost tog partnerstva za Srbiju.

Na sastanku je bilo reči o pokretanju političkog dijaloga radi unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije, kao i formiranju radne grupe koja radi na implementaciji preporuka ODIHR i istaknut značaj aktivnog učešća organizacija civilnog društva u procesu unapređenja izbornog procesa.

Košar je još jednom naglasio posvećenost Francuske daljem jačanju odnosa sa Srbijom, ističući da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

On je naglasio je važnost nastavka dijaloga i saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa i izrazio uverenje da će saradnja između dve zemlje nastaviti da se razvija na obostranu korist. navode iz Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari