Rodoljub Šabić: I držanje i ton i rečnik premijerke Brnabić skandalozni 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

„I držanje i ton i rečnik premijerke Ane Brnabić u Skupštini Srbije, bili su posebno skandalozni. Neshvatljivo je da neki premijer sebi dopušta da na taj način komunicira, sa bilo kim, bilo gde, a pogotovo sa članovima parlamenta, tela koje bira Vladu, kom je Vlada odgovorna“, kaže za Danas advokat Rodoljub Šabić, komentarišući premijerkin neprimeren rečnik, poruku opoziciji „g…ari jedni“ , udaranje u mikrofon i vređanje poslanika opozicije.

Rodoljub Šabić: I držanje i ton i rečnik premijerke Brnabić skandalozni 2
Foto: N1/screenshot

Šabić smatra da pri tom nije u pitanju bila nikakava egzaltacija, iako je premijerka pokušala da stvori takvu sliku.

„Ton i način su namerno izabrani, to je izraz shvatanja politike ne kao konstruktivne konkurentske utakmice u opštem interesu, već kao beskrupulozne borbe u grupnom, ili ličnom interesu u kojoj je sve dopušteno. Po svemu sudeći i sama Brnabić je bila svesna da je preterala o čemu govori udaranje po mikrofonu i odgurivanje da se ne bi u TV prenosu čula najružnija, prostačka uvreda koju je posle bukvalnog urlanja na opoziciju, na kraju izgovorila“, ocenjuje Šabić u dodaje da se ipak, makar čitana sa usana, jasno “čula” i o njoj su, na njenu i našu sramotu kao sastavnom delu žalosne i za zemlju kompromitantne atmosfere u našoj skupštini izvestili i mnogi strani mediji.

Rodoljub Šabić: I držanje i ton i rečnik premijerke Brnabić skandalozni 3
foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ)

I bivša ministarka Zorana Mihajlović smatra da je premijerkino ponašanje sramotno.

„Sramota je da jedna osoba sebi ovako dozvoli da se ponaša ne samo u Parlamentu na takav način, kao što je sramota što nije otišla i odala poštu i zapalila sveću pobijenoj deci u Ribnikaru, nego je okačila sliku na kojoj se smeje svemu što kao narod preživljavamo.

„Sve je sramota, ali takva je oduvek bila, bez kapaciteta i znanja“, ističe Mihajlovićeva.

Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd, ocenjuje da je Ana Brnabić neočekivano postala najbolji đak Aleksandra Vučića u agresivnosti nastupa koje ima, uvredama i zamenama teza.
„Bahatost koju pokazuje razumem na sledeći način: ona nemušto i nervozno brani svoje političko nasleđe, jer deluje da se tome bliži kraj“, napominje Đorđevićeva.

Rodoljub Šabić: I držanje i ton i rečnik premijerke Brnabić skandalozni 4
Foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

I Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri koja je i sama bila svedok u Skupštini nervozne i bahate reakcije premijerke, smatra da njen način obraćanja i rečnik pokazuju potpunu nemoć i pravo lice ove vlasti.

„Premijer Vlade se histeričnim besom i vulgarnostima ne obraća samo opozicionim poslanicima koji traže odgovornost za krah njihove desetogodišnje apsolutne vlasti, već su to reči upućene i svim građanima Srbije. Skandal je da se posle svega premijer i ministri uopšte obraćaju Narodnoj skupštini i narodu. Oni su sve što su imali već uradili i rekli. Ovo je za mene poslednje obraćanje Ane Brnabić i kabineta koji predstavlja“, napominje Milenković Kerković.

Ona dodaje da je aplauz poslanika skupštinske većine, nakon skandaloznog istupa premijerka, buka koja je trebalo da prekrije tišinu koja trenutno u Srbiji vlada.

„Aplauz je neuspešni i jadni pokušaj da se prikriju strah, beščašće i da se odbrane nezamislive privilegije. Od francusko-nemačkog Sporazuma Srbija je u ustavnoj krizi, a nakon tragedija i izlivanja endemskog nasilja, vlast je i u legitimacionoj krizi. Ovo je poslednje obraćanje ove Vlade. Srbiji su neophodni izbori na svim nivoima vlasti i samo tako ova situacija anomije može biti razrešena“, poručuje poslanica Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari