Šabić: Kovačević za obaveštavanje javnosti ima koliko god poželi medija 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Prigovore tek treba očekivati, oni tek počinju da stižu. Verujem da bi sednica RIK trebalo da bude zakazana za danas ili sutra, ali to zavisi od predsednika Repbuličke izborne komisije, rekao je za Danas advokat Rodoljub Šabić, član ovog izbornog tela ispred opozicije.

Podsetimo, sednicu 18. decembra uveče, obeležila je rasprava Šabića i predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića o tome da li su članovi Republičke izborne komisije dovoljno bezbedni kada su ispred vrata demonstranti i da li je reč o pritisku na rad ovog tela.

Takođe, Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku je dolazeći na sednicu RIK-a imao incident, napadnut je, i posle toga je prekinuo uživo uključenje za TV N1 dok je Šabić davao izjavu novinarki Sanji Sovrlić. Kovačević je rekao da i on hoće da saopšti gledaocima N1 šta mu se dogodilo.

„Što se tiče incindenta koji pominjete, zaista ne znam šta se zaista desilo gospodinu Kovačeviću. I ako se dogodilo žao mi je. I ne zameram mu što je prekinuo moj razgovor sa N1 iako on kao markantan predstavnik vlasti nije imao potrebe za to, za obaveštavanje javnosti ima uvek na raspolaganju koliko poželi medija“, rekao je Šabić za Danas.

„Definitivno je u ovom trenutku najzanimljivije šta će se dešavati u GIK Beograd jer je jasno da je na legalnost izbornog procesa u glavnom gradu pala senka teške  sumnje pre svega zbog “uvoza” glasača sa nelegalnim prebivalištem iz BiH. To je bilo zaista šokantno  drsko izigravanje propisa i nije slučajno da je šef posmatračke misije parlamentarne skupštine SE izričito rekao da su izbori u Beogradu pokradeni“, istakao je Šabić.

„Međutim, lako se može ispostaviti da uz probleme kupovine glasova, duplih spiskova, bugarskog voza i sličnih problema sa nelegalnom ‘migracijom’ birača postoji i van Beograda“, naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, prekjuče je pred kamerama visoki funkcioner SNS javno rekao da je u Surdulici njihov koalicioni parner SPS dovozio u upisivao u birački spisak “stotine ljude sa strane”.

„Treba li građani da veruju da je to bilo samo u Surdulici? A kako god bilo sve to što se dešava kompromituje izborni proces. Ja sam i dosad sa kolegama koji u RIK zastupaju opoziciju insistirao na tome da RIK zatraži od upadljivo indolentnog tužilaštva da na odgovarajući način reaguje na kršenja pravila izbornog procesa jer su to istovremeno i krivična dela. Iako su naša nastojanja ignorisana od strane predstavnika vladauće većine nastavićemo to da radimo do kraja“, poručio je Šabić.

Zakonski rok za upućivanje prigovora izbornoj komisiji na tog glasanja i prebrojavanje ističe 20. decembra, u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari