Šabić o žalbi na izbor Šapića: Lica bez mandata, bilo da im je prestao ili da nije počeo, ne mogu obezbeđivati kvorum ni glasati 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Advokat Rodoljub Šabić za Danas ocenjuje da su na sednici Skupštine grada Beograda na kojoj je izglasan novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prekršene odredbe Zakona o lokalnim izborima, upitan za žalbu koju je Narodna stranka uputila Upravnom sudu tim povodom.

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podnela je žalbu Upravnom sudu tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako su rekli, „nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine“.

– U ovom slučaju relevantne su odredbe Zakona o lokalnim izborima, konkretno član 68 stav 6, koji predviđa da odborniku mandat prestaje onog dana kad podnese ostavku i član 72 stav 3 koji predviđa da novom odborniku, koji zamenjuje onog koji je podneo ostavku, mandat počinje da teče od dana kada mu skupština potvrdi mandat, navodi za Danas Rodoljub Šabić.

On objašnjava da lica bez mandata, bilo da im je prestao ili da nije počeo, ne mogu obezbeđivati kvorum ni glasati, te stoga ni birati gradonačelnika. Ako je na sednici na kojoj je novi gradonačelnik izabran to dogodilo onda je sve što se dešavalo na sednici više nego sporno.

– Mislim da bi čak i pravosuđe u žalosnom stanju kakvo je naše moralo to da konstatuje i da poništi sve odluke. Iako smo već gotovo oguglali na kršenja zakona to da predsedavajući ovako vodi sednicu deluje gotovo neverovatno. U toj meri da izaziva čak i spekulacije o namernom propustu, napominje naš sagovornik.

Šabić smatra da bi sud presudom kojom će konstatovati nezakonitost izbora novih gradskih čelnika morao da potvrdi bar minimum nezavisnosti u odnosu na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari