Šabić: Tužilaštvo pravda pogrešne poteze državnog vrha 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar Beograd

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) zakasnilo s objavom da je dozvolilo objavljivanje morbidnih snimaka žrtava zločina iz istrage na konferenciji za medije koju su prošle subote držali predstavnici državnog vrha.

Šabić je agenciji Beta kazao danas da je saopštenje TOK „neubedljivo“ i da se radi o „pokušaju pravdanja višestruko pogrešnog poteza vlasti“.

„Teško je objašnjivo da se ta informacija pojavljuje tek sada iako su danima pre toga mediji prenosili brojna upozorenja stručne javnosti da je takvo objavljivanje direktno suprotno odredbama nekoliko zakona uključujući i ZKP“, rekao je advokat.

Saopštenjem o tome da je za prikazivanje postojala dozvola tužilaštva, dodao je on, eliminiše se makar i hipotetičko otvaranje pitanja odgovornosti za odavanje tajne.

„Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) predviđa da su takvi podaci tajna i da su dužni da je čuvaju sva lica koja po bilo kom osnovu za njih saznaju, ali dozvola tužioca bi oslobodila od te obaveze. Ali ako je pitanje odnosa ovog događaja sa ZKP apsolvirano, ostaje sporno pitanje ovakvog postupanja sa stanovišta relevantnih odredbi Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima kao i sa stanovišta minimalnih standarda medijskog izveštavanja“, objasnio je Šabić.

Naglasio je da je da je razlog koji tužilaštvo navodi: „Cilj objavljivanja fotografija je utvrđivanje identiteta lica čije se telo nalazi na fotografiji“ – vrlo diskutabilan.

„Naime, iako je hipotetički preduzimanje mera kao što je objavljivanje slika u svrhu identifikacije žrtve načelno moguće ipak je izuzetno teško u praksi pronaći sličan presedan i decenijama unazad. A ne samo de je ekstravagantno da se u tu svrhu koristi konferencija za medije državnog vrha nego je i sasvim nelogično da tokom te konferencije na kojoj su snimci prikazivani taj razlog nije uopšte pomenut“, rekao je Šabić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šabić: Tužilaštvo pravda pogrešne poteze državnog vrha”

  1. Ovakvo ponašanje Tužilaštva je samo još jedan dokaz kolika je njegova nezavisnost. Uticaj Vučića na rad Tužilaštva je sada potpuno očigledan. Naravno, nalog da se izađe sa ovakvim saopštenjem stigao je direktno od Zagorke Dolovac, a po zahtevu Aleksandra Vučića.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.