SAD, EU i UK poslale poruku sinergijskog delovanja na Balkanu 1Foto: Twitter / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države juče su poslale poruku „sinergije“ odnosno usaglašenog zajedničkog delovanja u politici prema Zapadnom Balkanu a posebno kada su u pitanju dijalog Beograda i Prištine, stabilnost Bosne i Hercegovine kao i sprečavanje širenja negativnog uticaja Rusije na ovaj region.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju politički značaj sastanka ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana koji je organizovan u Londonu, kome je prisustvovao i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Osim ministara, sastanku su prisustvovali i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i nedavno imenovani specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič. Selaković je sa njima razgovarao pre svega o dijalogu Beograda i Prištine kao i regionalnoj incijativi „Otvoreni Balkan“ koja ima snažnu podršku SAD.

Što se tiče glavnih tema za Srbiju – dijalog Beograda i Prištine i Otvoreni Balkan, Strahinja Subotić, programski menadžer i viši istraživač Centra za evropske politike kaže za Danas da je srpska strana tu u boljoj poziciji jer i međunarodna zajednica vidi Prištinu kao odgovornu za izostanak napretka.

– Pokazalo se da je Beograd spreman da se upusti u ekonomske i političke regionalne incijative (Otvoreni Balkan, prim. aut.) koje mogu da dovedu do određenog zbližavanja i samim tim vode ka pomirenju dok je Priština ta koja ima ručnu i ne želi da se uključi u inicijative na čijem čelu je Srbija – navodi Subotić.

Ovaj sastanak je ujedno bio prilika da se Stjuart Pič, koga je premijer Boris Džonson na tu funkciju postavio početkom ovog meseca, upozna sa akterima regionalne politike i njihovim odnosima. Uz to je poslata i važna poruka koja se u diplomatskim krugovima tumači kao ozbiljno interesovanje i posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva bezbednosnoj, političkoj i odbrambenoj saradnji sa regionom u cilju zadržavanja stabilnosti.

Na to ukazuje i Subotić koji ističe da „postoji veća sinergija“ između Amerike i EU, odnosno Lajčaka i Eskobara a sada je i Ujedinjeno Kraljevstvo uključeno i šalje signal da će nastaviti da prati sva dešavanja širom Evrope, iako je došlo do Bregzita.

– Ovo je dokaz i da SAD igra sve veću ulogu jer vidimo da je Eskobar za kratko vreme postao nezamenljiva figura u svim dijalozima koji se direktno ili indirektno tiču regiona ,a naravno i Srbije. Oni pod Bajdenom nastavljaju veće uključivanje i usklađivanje sa EU nego što je to bio slučaj u vreme Trampove administracije koja je dijalog sa Beogradom i Prištinom vodila unilateralno i paralelno sa EU. Dobro je što ove sile na isti način posmatraju dešavanja za razliku od vremena Trampa kada su SAD podržavale ideju razmena teritorija – naveo je Subotić.

Glavni razgovori odvijali su se na marginama sastanka, a pored pomenutih zvaničnih tema, jedno od glavnih pitanja bila je stabilnost Bosne i Hercegovine i položaj Republike Srpske unutar nje, kao i sve veći negativan uticaj Rusije na dešavanju u regionu, kako navode izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

– Osim što vidimo da se obnavlja trojna transatlantska osovina kojoj je Balkan opet na radaru, prioritet će im biti stabilizacija situacije u Bosni i Hercegovini gde se trenutno Milorad Dodik, sprski član Predsedništva BiH gleda kao najveći izazivač nevolja. Zbog toga u poslednje vreme vidimo u Srbiji udaljavanje predsednika Aleksandra Vučića od Dodika i verovatno će na marginama sastanka biti poslati signali da se to udaljavanje nastavi – navode naši izvori.

Ovome u prilog govori i to što je jedan od prvih poteza Piča nakon imenovanja bilo saopštenje u kome se upozorava da se BiH trenutno suočava sa najvećom krizom u posleratnom periodu, kao i da će UK raditi na tome da se zadrže i ispoštuju dejtonski okviri.

Za krizu u BiH, u očima zapadnih sila, odgovoran je uticaj Rusije i bliske veze Putina i Dodika, dodaju naši izvori, zbog čega je pitanje ruskog uticaja moglo da se provuče u razgovorima.

Tema Rusije posebno je aktuelna, kako je za Danas podsetio i Strahinja Subotić, jer se paralelno sa samitom o Zapadnom Balkanu u Londonu dešavao i sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu na kome je u fokusu bilo pitanje odnosa Ukrajine i Rusije.

Subotić ističe da EU vidi Rusiju kao jednu silu koja, pored Kine, na ovom prostoru ima „veoma negativan uticaj na demokratske standarde i vladavinu prava odnosno nedostatak istih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari