Sagovornici Danasa: Ana Brnabić se loše vadi 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Opcije za srpsku vlast su značajno sužene i vrlo verovatno da svaki ishod pregovora podrazumeva bar faktičko priznanje Kosova, mišljenja je Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On je za Danas komentarisao izjavu premijerke Ane Brnabić, nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstavio izveštaj o dijalogu Beogradu i Prištine u Skupštini Srbije, bez novih informacija u vezi sa planovima za rešenje kosovskog pitanja.

Naime, tom prilikom su iznova izostala konkretna navođenja i objašnjenja o tome šta za ovdašnju vlast predstavlja „kompromisno rešenje“, odnosno šta je to što srpska vlast očekuje da, kako oni kažu, dobije, a šta je to što su navodno spremni da daju. Brnabić je istakla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže „koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnnost da u dijalogu sa Kosovom nešto dobijemo“.

Ona je istinom nazvala tvrdnje da je Kosovo deo Srbije kao i da je Evropska unija u odnosu na nekadašnju južnu srpsku pokrajinu neutralna.

Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka, ocenjuje za Danas da je velika razlika između neotkrivanja svih pozicija zbog „pregovaračke strategije“ i nemanja nikakve pozicije i platforme o Kosovu.

O tome da do sada ovdašnja javnost nije imala prilike da čuje ni obrise mogućeg kompromisa, definisanu neku početnu poziciju, slažu se naši sagovornici, naznačavajući posebno obzirnost vlasti prema saopstvenom rejtingu u biračkom telu.

– Srpska vlada već godinama drži u tajnosti gotovo sve što je u vezi sa pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Za to postoje brojni razlozi, od poslovične netransparentnosti autokratske vlasti, pa do činjenice da pokušavaju da kontrolišu objašnjenja svega što je dogovoreno u ovom procesu. Kosovo funkcioniše kao de facto nezavisna država koja ima svoj ustavno-pravni poredak i sve institucije kao i bilo koja druga balkanska država. U takvoj situaciji opcije za srpsku vlast su značajno sužene i vrlo verovatno da svaki ishod pregovora podrazumeva bar faktičko priznanje Kosova. Takav ishod moraće vrlo dobro da se spinuje, tj. da se javnosti u Srbiji predstavi onako kako vlastima odgovara – kaže Dragan Popović.

Verujem da je to, dodaje on, ključni razlog zbog čega je sve oko ovih pregovora obavijeno velom tajnosti.

– Pozivanje na nekakve adute koji ne smeju da budu otkriveni liči na veoma loše vađenje, već karakteristično za premijerku Anu Brnabić. Normalizacija odnosa sa Kosovom tiče se svih stanovnika Srbije i odluka o tome šta su prioriteti u pregovorima, kao i šta su povoljni i nepovoljni ishodi mora biti doneta u širokoj javnoj debati, koja uključuje sve društvene aktere. Sa ovakvom vlašću, to nažalost sigurno nije opcija – zaključuje naš sagovornik.

Prema mišljenju Stefana Surlića, proces dijaloga iziskuje određeni stepen tajnosti, budući da su društva veoma polarizovana i da se svaki pomak u dijalogu posmatra kao izdaja kod Srba i kod Albanaca.

Međutim, smatra on, velika je razlika između neotkrivanja svih pozicija zbog „pregovaračke strategije“ i nemanja nikakve pozicije i platforme o Kosovu.

– Do sada nismo uspeli da vidimo ni definisanje početne pozicije, a razlog tome vidim u lagodnoj političkoj poziciji u kojoj kada nema stava nema ni kritike, niti kriterijuma po kome bi mogli da merimo uspeh pregovarackog procesa – zaključuje Surlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari