Sagovornici Danasa: Jačanje “levice” značajan odgovor na sve snažniju i prisutniju “desnicu” 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ujedinjenje Socijaldemokratske stranke i Demokrata Srbije prvi put od 2012. oživljava u punom kapacitetu izvornu misiju Demokratske stranke, kaže za Danas Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS. U odgovoru na pitanje koliko je značajno ujedinjenje ova dva politička činioca sa stanovišta jačanja opozicionih struktura naspram aktuelnog režima Aleksandra Vučića, nekadašnji funkcioner DS, Balša Božović, kaže za Danas da je najveća vrednost takvog čina osnaživanje levo orijentisanih stranaka usled naleta i opasnosti desničarskih, kako u vlasti tako i u opoziciji.

Podsetimo, predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić najavio je pre tri dana da će tokom januara doći do ujedinjenja SDS i Demokrata Srbije.

– Zajedno sa Vidom Ognjenović, Dragoslavom Šumarcem, Nadom Kolundžijom, Vojislavom Jankovićem, Slobodanom Milosavljevićem, Petrom Radojčićem, Goranom Ćirićem i drugim brojnim uglednim demokratama, napravićemo organizaciju koja će biti najsposobnija da se u političkom, vrednosnom i organizacionom smislu suprotstavi SNS-u. Ovakva politička struktura koja će istinski nositi vrednosti izvorne Demokratske stranke, postaće predvodnik leve političke opcije u parlamentu i ključni činilac u budućoj smeni vlasti – ističe Konstantin Samofalov.

Sagovornici Danasa: Jačanje “levice” značajan odgovor na sve snažniju i prisutniju “desnicu” 2
foto FoNet Aleksandar Levajković

Prema njegovim rečima, svi dosadašnji opozicioni eksperimenti nisu davali rezultate.

– Građani očigledno traže stabilnu i kredibilnu političku stranku za koju veruju da može da bude nosilac promena, a predstojeće ujedinjenje SDS i Demokrata odgovoriće na ovaj politički poziv – zaključuje naš sagovonik.

Balša Božović, predsedavajući Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže da su populističke i desničarske opcije preplavile i vlast i opoziciju, te je, ističe on, veoma važno staviti akcenat na ukrupnjavanje levih opcija koje su najveći uspeh imale upravo u vreme predsednika Borisa Tadića.

– Građanima Srbije je potrebna alternativa populizmu i desnici i jasno spoljnopolitičko opredeljenje ka zapadu. Takođe i u EU sa setom gledaju na vreme kada je Srbija bila faktor stabilnosti i podrška politici EU u regionu, za razliku od današnjih vremena kada je Srbija postala opet faktor nestabilnosti ne samo po dobrosusedske odnose nego i po mir u regionu – zaključuje sagovornik Danasa.

Sagovornici Danasa: Jačanje “levice” značajan odgovor na sve snažniju i prisutniju “desnicu” 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Boris Tadić je, govoreći o spajanju stranke na čijem je čelu, sa Demokratama Srbije, ocenio da će SDS tim ujedinjenjem „okupiti istinske borce protiv režima koji znaju kako se pobeđuje“.

On je izrazio verovanje da tek nakon ovog ujedinjenja kreće istinska opoziciona borba u Srbiji, vrednosno i politički srodnih opcija sa jasnim političkim ciljem i programom.

Sagovornici Danasa: Jačanje “levice” značajan odgovor na sve snažniju i prisutniju “desnicu” 4
Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

“To je konačno oživljavanje izvorne misije Demokratske stranke koja je mnogo više od njenog formalnog imena“, rekao je Tadić.

Ponovio je da će se kandidovati za predsednika Srbije ako „proceni“ da drugi kandidati opozicije ne mogu da pobede na izborima 3. aprila i ako „ne mogu da donesu stvarne promene i izbore se sa izazovima koji će ostati nakon ove vlasti“.

Srđan Milivojević: Nadamo se da Tadić neće raditi za mafijaški režim

Sagovornici Danasa: Jačanje “levice” značajan odgovor na sve snažniju i prisutniju “desnicu” 5
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Demokratska stranka je unutar širokog saveza koji je formiran kako bismo smenili ovaj mafijaski režim. Taj savez je otvoren i za druge iskreno opozicione stranke. Borisa Tadića uprkos ovom ujedinjenju smatram iskrenim opozicionarom, a njegove staro nove saveznike ne bih komentarisao. Demokratska stranka je apsolutno posvećena samo jednom cilju, a to je rušenje mafijaškog režima. Svim drugim opozicionim strankama želimo puno uspeha u nadi da će se pre svega obavezati da nikada neče raditi u interesu ovog režima čiji je pad započeo – komentariše za Danas Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora DS ujedinjavanje navedenih stranaka, odnosno njegovih bivših partijskih kolega. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari