Sagovornici Danasa sa Kosova procenjuju da Tači i dalje može da izbegne izbore 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Još nije sigurno da li će 22. avgusta biti raspušten kosovski parlament, što bi omogućilo raspisivanje vanrednih izbora, tvrde za Danas sagovornici sa Kosova, komentarišući aktuelnu, krajnje neizvesnu političku situaciju u Prištini.

Pojedini izvori našeg lista nezvanično ističu da treba videti da li će dve trećine poslanika glasati da se parlament raspusti, kao i da kosovski predsednik Hašim Tači i dalje ima mogućnost da izbegne izlazak na birališta.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, kaže za Danas da to što je sednica sazvana još uvek ne znači da će skupština biti raspuštena, a datum za koji je sednica sazvana ukazuje na to da se svim partijama, uprkos izjavama da do izbora mora doći što pre, „zapravo ne žuri na izbore i da su spremne za nova odlaganja razrešenja političke situacije nastale nakon ostavke kosovskog premijera“.

– Iako većina stranaka deklarativno želi raspisivanje izbora, inicijativa za sazivanje sednice o raspuštanju skupštine nije došla od njih, već od predsedavajućeg kosovskog parlamenta i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija. Prema ustavnim nadležnostima, kosovski predsednik može da predloži dva mandatara za formiranje nove vlade, što znači da scenario formiranja nove vlade u istom sazivu skupštine, odnosno izbegavanje izbora, još uvek nije nemoguć, ukazuje naša sagovornica.

Andrić Rakić napominje da je Tači tražio ime novog mandatara od dosadašnje vladajuće koalicije – PAN ili „ratne koalicije“, ali je ova koalicija rekla da nema predlog za kandidata. „Međutim, u skladu sa članom 95 kosovskog Ustava, Tači može predložiti još jednog mandatara i tek ukoliko ta osoba ne dobije podršku skupštine, izbori postaju jedina moguća opcija, objašnjava novinarka portala KoSSev, podsećajući da je za „formiranje nove vlade u istom sazivu parlamenta potrebna prosta većina, odnosno da za to glasa 61 poslanik, dok je raspuštanje skupštine potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova poslanika“.

S druge strane, Beljulj Bećaj, politički analitičar iz Prištine, konstatuje za Danas da kosovski predsednik „ima silaznu putanju“.

– Tači gubi značaj i političku težinu. Raspuštanje parlamenta i novi izbori ubrzaće njegovu „silaznu putanju“, smatra Bećaj.

Radio KiM preneo je juče na svom portalu da u Alijansi za budućnost Kosova, koju predvodi premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, preferiraju da na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima učestvuju samostalno, ili ako bude potrebe za predizbornom koalicijom, onda sa manjim strankama, poput Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Socijaldemokratske partije.

– Na početku smo rekli da ćemo da izađemo kao zaseban entitet, ali ako postoji potreba za koalicijama, tada idemo sa strankama sa kojima smo imali tradiciju međusobnog angažovanja, poput NISMA-e, kao i sa SPD-om, jer smo pokazali konstruktivnost u obavezama, posebno usvajanjem zakona važnih za Kosovo. Takođe, bilo koja druga stranka može biti deo angažmana, ali će se videti u narednim danima koje su orijentacije drugih stranaka koje žele da se pridruže Alijansi, rekao je potpredsednik ABK Ahmet Isufi. On je dodao da je Haradinaj „neprikosnoveni kandidat za premijera“, jer je, kako kaže, „pokazao da zna kako da zaštiti interese Kosova“.

Nemogućnost tehničke vlade

Potpredsednik ABK, stranke koja se po popularnosti približila nekolicini albanskih stranaka, pre svega zbog odbijanja Haradinaja da kao premijer ukine taksu na srpske proizvode, negirao je glasine o mogućnosti tehničke vlade jer kaže da su se sve partije već složile da idu na vanredne izbore, ističe Radio KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari