Samardžić: SNS će uništiti Srbiju 1Foto: Zoran Dedić

Ukoliko Srpska napredna stranka ne bude zaustavljena uništiće državu, upozorava politikolog Miroslav Samardžić nakon novog talasa političkih protesta koje prati brutalno nasilje policije nad građanima.

On navodi da nije proteklih dana razgolićen samo Vučić, već da se ruši i mit o nacionalnim institucijama koje su, tobože, uvek uz narod. 

-Pre svega se radi o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i o Srpskoj akademiji nauka. Povodom dramatičnih događaja one se ne oglašavaju. Kao i uvek, podržavaju vlast. Samo jedan episkop, Grigorije,  javno je osudio nasilje i laži na kojima počiva Vučićev režim.  Smatram da Srbiji predstoje teški dani. Vlast je kompromitovana i nesposobna. To se vidi i po ponašanju policije koja je prvog dana demostracija u Beogradu bila sumanuto i iracionalno brutalna. To svedoči o haosu u sistemu u kome sve odluke donosi psihološki nestabilni autoritarni lider, koji ne dozvoljava stručnim ljudima da obavljaju svoj posao. Državni aparat je razoren, dobrim delom i kriminalizovan i potpuno stavljen u službu njegove lične vlasti. Epidemija se ponovo širi, bolnice su pretrpane, medicinsko osoblje na ivici snaga. Državnom lekarskom timu koji bi trebalo da suzbija zarazu više niko ne veruje. Ekonomske i socijalne posledice krize tek će se osetiti – kaže Miroslav Samardžić.

On smatra da je srpska desnica sa interneta izašla na ulice a da divlji bes njenih ekstremista onemogućava da se kriza reši na razuman način. Ne postoji ni jedna institucija ili politička organizacija koja je u stanju da artikuliše nezadovoljstvo građana i formuliše koherentan politički program koji bi državu i društvu spaslo od propasti.

Srpska napredna stranka je organizacija koja je spremna ne samo da očerupa državu nego i da je uništi. Radi se o klijentelističkoj izbornoj mašineriji čiji je jedini cilj da se osvajanjem i vršenjem vlasti njeni kadrovi obogate. Radi se o čistim lovcima na položaje lišenim  bilo kakvih obzira prema narodu i državi. Ukoliko ta mašinerija ne bude zaustavljena Srbija će nestati. Korumpirani državni aparat  nije u stanju da se nosi sa pandemijskom krizom. Javne institucije su prepunjene partijskim klijentima sa kupljenim diplomama koji nisu sposobni da politički misle i deluju. Oni su kadri da funkcionišu samo kao roboti koji botuju na društvenim mrežama po instrukcijama partijskih medijskih stratega. Kad izbije politička kriza postaju nemoćni – kaže Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari