Samofalov: Organizovati javnu raspravu po pitanju Mitićeve rupe na Slaviji 1Samofalov ispred opštine Vračar Foto. Screenshot/N1

Predsednik odborničke grupe ”Oslobodimo Vračar” u Skupštini opštine (SO) Vračar Konstantin Samofalov izjavio je danas da će tražiti da se uputi zahtev Gradu Beogradu za organizovanje hitne javne rasprave po pitanju Mitićeve rupe na Slaviji.

“Insistiramo na današnoj sednici Skupštine opštine Vračar da se uputi zahtev nadležnim gradskim vlastima i da se hitno organizuje javna rasprava, kako bi se oni koji su najpozvaniji, a to su Vračarci, ugledne arhitekte, urbanisti i udruženja građana, odredili o ovom pitanju i rekli šta misle o uklanjanju poslednjeg prostora na Trgu Slavija koji ima nekakvo zelenilo”, rekao je Samofalov novinarima.

On je istakao da je jedan od najvećih problema opštine Vračar zagađenje vazuduha, dodavši da je Vračar neretko najzagađenija opština u Srbiji, a njoj se seku drvoredi i popločavaju parkovi.

’Tačno je da postoje planovi još od pre Drugog svetskog rata da se na ovoj površini nešto gradi, ali za Koaliciju ‘Oslobodimo Vračar’ i za svakog građanina ove opštine je neprihvatljivo ono što smo videli na ranom javnom uvidu – da se na prostoru Mitićeve rupe gradi 9.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora, bez ideje da se ostavi minimum prostora za zelene”, rekao je Samofalov.

Samofalov je rekao da njihovi odbornici nikada nisu bili protiv razumnih projekata razvoja opštine, protiv projekata koji omogućvavaju otvaranje novih radnih mesta, građenje obdaništa, podzemnih garaža, koji omogućavaju razvoj sportskih i kulturnih sadržaja, ali su protiv urbanističkog nasilja koje uklanja poslednje ekološke oaze na ovoj opštini.

Ukazao je da ne može samovoljnom većine u Skupštini grada Beograda, koju uglavnom čine odbornici Srpske napredne stranke, da se odlučuje o sudbini parkova i zelenih površina na Vračaru i pozvao Inicijativu “Ne davimo Beograd” da zajedno deluju u borbi protiv takvih aktivnosti.

Naveo je i da će postaviti pitanje naprednjačkoj većini u Opštini Vračar, Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću ko je potpisao legalizaciju objekta na uglu Ohridske ulice i Bulevara oslobođenja iznad Trga Slavija, koji nadmašuje spratnost svih susednih zgrada, i ko je dozvolio da se u Krunskoj ulici nadziđuje “jedna predratna lepotica, objekat od kulturno-istorijskog značaja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari