Samoodbrana: Kozmetičke popravke stanja u visokom obrazovanju Srbije na nezakonit način 1Foto: vikipedia

Grupa „Samoodbrana“ je danas najoštrija osudila pokušaj najviših državnih institucija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da nezakonitim radnjama kozmetički popravlja stanje u visokom obrazovanju Srbije, navodi se u saopštenju.

Ova grupa je pozvala Vesnu Prelić-Ilić, predsednicu Ustavnog suda i Zagorku Dolovac, Republičkog javnog tužioca, da shodno svojim ovlašćenjima, spreče kršenje Ustava i zakona Srbije.

Kako se dalje navodi u saopštenjuSvetski univerziteti se, po pravilu, rangiraju jednom godišnje na osnovu različitih kriterijuma. Najpoznatije institucije koje rangiraju su US News & World Report, (THE)Times Higher Education i ARWU (Shangai Ranking Consultancy). Akademska zajednica i mediji u Srbiji su tokom nekoliko poslednjih godina obraćali najviše pažnje na Šangajsku listu, saopštila je grupa Samoodbrana.

Pozicija bilo kog univerziteta na listi posledica je ulaganja države u nauku i visoko obrazovanje, organizacije univerziteta, kriterijuma za izbor i načina izbora profesora, broja nastavnika školovanih na najprestižnijim svetskim naučnim institucijama, međunarodne saradnje i niza drugih faktora.

Zbog urušenih državnih institucija, gaženja Ustava, nepoštovanja zakona, kvaziuniverziteta, lažnih diploma, niskog životnog standarda, niskog izdvajanja za istraživanja, neadekvatnih uslova za rad i svakodnevnog ponižavanja gradjana, Srbiju napušta veliki broj talentovanih istraživača. Odlazak iz Srbije profesora Miodraga Stojkovića, svetski priznatog naučnika i njegovo nepristajanje da bude saučesnik u prevarama, samo je još jedan od primera napuštanja zemlje od strane vrhunskih istraživača čvrstih moralnih načela.

Ovih dana smo svedoci pokušaja režima Aleksandra Vučića, da po savetu profesora Stojana Radenovića, Srbija započne sa kupovinom naučnih radova koje bi potpisivali naučnici iz drugih zemalja koji se ne bave istraživanjnima u Srbiji, niti u njoj žive. Ova nemoralna i antiakademska ideja ima za cilj da lažno popravi poziciju, pre svega, Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi. Na sastanku na kome su učestvovali Aleksandar Vučić, Stojan Radenović, Mladen Šarčević i Siniša Mali odlučeno je da se za ovu nezakonitu delatnost odvoje sredstva iz budžeta koja svojim radom stvaraju svi gradjani Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari