Ko će sledeći iz vrha režima Aleksandra Vučića dospeti na crnu listu SAD-a? 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Izgleda da to što su SAD uvele sankcije Aleksandru Vulinu, šefu BIA, jako razveseljava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Davno ga nismo videli ovako veselog. Kaže da ga podseća na njegovu političku mladost, kada su mu isto tako uvedene sankcije kao tada Šešeljevom ministru informisanja – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać.

Aleksandar Vulin, bivši ministar unutrašnjih poslova, potom vojske a sada i šef Bezbednosno informativne agencije, stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država i označen kao težak kriminalac.

Imajući u vidu optužbe za umešanost u trgovinu drogom, odnosno slučaj Jovanjica, postavlja se pitanje da li slična sudbina očekuje Vučića i kada je reč o njegovom drugom bezbednosnom povereniku – Bratislavu Gašiću, sa kojim je Aleksandar Vulin samo zamenio pozicije – sa mesta šefa BIA na poziciju ministra policije, i obrnuto.

Obojica su zauzimala funkcije na pozicijama takozvane sile, kao što i danas zauzimaju, a prema tumačenjima nezavisnih novinara, policajaca i ostale kritičke javnosti – glavne uloge u najvećoj aferi trgovine drogom u Evropi u poslednjim godinama – Jovanjicom.

– Ja na Vučićevom mestu ne bih bio tako veseo, ako je uopšte veseo. Ovo iznenadno uvođene sankcija svakako znači bitnu promenu stava SAD prema njegovom režimu. Nema načina da se to drugačije shvati – smatra Korać.

Kako dodaje, Vulin, iako čovek bez ikakve stvarne političke i radne biografije, svojim laskanjem Vučiću, probio se u sam vrh režima.

– To je još zanimljivije, jer on formalno nije član SNS. Ali biti ministar odbrane, policije i šef BIA, pokazuje čoveka od velikog Vučićevog poverenja. To je svakako znala adiministracija predsednika Amerike Džozefa Bajdena, pre uvođenja sankcija koje su ozbiljna politička poruka Vučiću – kaže Korać.

Ignorisanje ili podsmevanje sankcijama nije razumno

Komentarišući prve reakcije predsednika Vučića koji je doživeo da njegovog šefa BIA Amerika stavi na crnu listu, sagovornik Danasa kaže da ignorisanje ili podsmevanje tim sankcijama nije razumno.

– Vučić naravno može da traži ostavku Vulina ali to bi protivurečilo njegovom stavu da mora u svakoj situaciji da se pokaže čeličnim liderom, nepopustljivim i principijelnim. A zadržavati na čelu obaveštajne agencije čoveka koji je tako javno ponižen, dovodi ga hteo on to ili ne, u početak ozbiljnog sukoba sa SAD. Kada kažem ponižen, to mislim na osnovu jako direktnog i grubog obrazloženja uvođenja sankcija, gde je pažljivo istaknuto, da se to ne odnosi na institucije koje je vodio, već njega lično… SAD su očigledno svesne koliko je on nepopularan u javnosti – smatra Žarko Korać.

Ko će sledeći iz vrha režima Aleksandra Vučića dospeti na crnu listu SAD-a? 2
foto FoNet Milica Vučković

Prema njegovim rečima, on je optužen ne samo za saradnju sa ruskim obaveštajnim agencijama kako ističe Vučić, i što Vulin nikada nije krio, već i za šverc droge i oružja.

– Mene bi jako zabrinulo ovakvo obrazloženje. Ako sam dobro shvatio u pitanju je Jovanjica ali možda i nešto u vezi droge što javnost ne zna. Pomenut je poimenice i trgovac oružjem Tešić, jedan od finansijera SNS. I Vulinova saradnja sa njim – podseća naš sagovornik.

Sankcije se obrazlažu na jako brutalan način

Dakle, dodaje, sankcije se obrazlažu na jako brutalan način: droga, oružje i saradnja sa ruskom obaveštajnom zajednicom – teško da bi moglo gore.

– Slične optužbe su svojevremeno bivšeg jakog čoveka Paname, Norijegu, odvele u zatvor u SAD. Ne pravim nikakvo direktno poredjenje i ne mislim da ima stvarne sličnosti ali uvek može da se postavi pitanje šta biva sa takvim optužbama kada se promeni režim? – ističe on.

Samo bih podsetio, napominje, i da su bivšoj DB a sada BIA, trebale godine da vrati izgubljen ugled pod Slobodanom Miloševićem, pre svega jer je JSO bila njena jedinica, čiji su pripadnici sudjeni za visestruka ubistva.

– Optužbe na račun rukovodioca te službe iako drugačije, podsećaju na njenu mračnu prošlost. Konačno, uvođenje ovakvih sankcija ima i jednu ne tako vidljivu a krupnu posledicu. Sigurno se bar poneko u vrhu današnje vlasti pita, ko je sledeći na redu za sankcije? – kaže Korać.

Stiglo vreme da se čuje: Platiti, molim

Ipak većina zna da će kad tad sići sa vlasti, naznačava – a optužbe će ostati.

– I tako sankcije Vulinu na koje bar do sada ćuti najveći deo Vučićeve vlasti, demonstrirale su bezbriznoj grupi na vlasti u Srbiji, da sem Srbije, postoji veliki svet tamo napolju, koji je rešio da počne da naplaćuje diretno ruganje njihovim molbama i savetima. Kao u onom kafanskom vicu; stiglo vreme da se čuje: platiti molim – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari