Aleksandar Sapicfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić do poslednjeg trenutka obavljaće dve funkcije s obzirom da još uvek nije podneo ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd i to će učiniti u ponedeljak što je poslednji dan zakonskog roka, kako je za Danas potvrđeno iz ove gradske opštine.

Aleksandar Šapić, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, nakon sednice prošle nedelje, u medijima uveliko nastupa kao gradonačelnik Beograda i govori o svojim planovima za razvoj grada ali nije se osvrtao na to šta će biti sa opštinom Novi Beograd, na čijem čelu se on tehnički još uvek nalazi.

Ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd još nije podneo, a medijska služba ove beogradske opštine, koja se još uvek bavi i Šapićevim javnim nastupima, za naš list potvrđuje da će on to učiniti u ponedeljak.

Kako kažu iz opštine, rok za podnošenje ostavke na mesto predsednika opštine je osam dana od postavljenja na mesto gradonačelnika, te će Šapić taj rok ispuniti.

Time prestaje i mandat dosadašnjem Šapićevom timu sa kojim je vodio Novi Beograd, te će odbornici u opštinskoj Skupštini uz predsednika birati i nove rukovodioce – zamenika predsednika i opštinske većnike.

Nakon Šapićeve ostavke, odbornici imaju rok od mesec dana da izaberu novo rukovodstvo. Zamenik predsednika opštine Novi Beograd Srđan Minić i opštinski većnici, do izbora novog rukovodstva baviće se tehničkim poslovima.

Šapić će na mesto predsednika opštine prvi put biran 2012. godine, tada kao član Demokratske stranke. Na tu funkciju došao je sa mesta pomoćnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Reizabran biva 2016. godine, ovog puta ne ispred demokrata iz kojih je izašao dve godine ranije, već ispred svoje grupe građana. Naredni reizbor dogodio se nakon izbora 2020. godine, na kojima je nastupio kao predsednik Srpskog patriotskog saveza.

Do ovog poslednjeg reizbora, Novi Beograd predstavljao je jednu od retkih opozicionih opština u Srbiji.

Većinu u Skupštini opštine Novi Beograd, posle izbora održanih 2020, formirali su SPAS i SNS, da bi se nekoliko meseci kasnije, nakon koalicije ove dve opcije i na republičkom nivou SPAS utopio u SNS.

Za sve vreme obavljanja funkcije predsednika opštine Novi Beograd, Šapić je zadržao i odbornički mandat u Skupštini Beograda, iako je u skladu sa zakonom bio dužan da se odrekne jedne od funkcija.

Kada su ga kolege iz opozicije zbog ovoga kritikovale, sam Šapić je rekao da je mislio da će ga Agencija za borbu protiv korupcije upozoriti da treba da se odluči za jednu od te dve funkcije, ali da se to nije desilo zbog čega je on mislio da nije u prekršaju.

Šapić mesto predsednik opštine ostavlja nakon gotovo deset godina vođenja Novog Beograda.

Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) ranije je Šapića pozivao da se odluči na kojoj funkciji želi da bude – mestu predsednika najmonogoljudnije beogradske opštine ili na mestu odbornika u Skupštini grada Beograda. Odbornik u Skupštini grada ispred ovog pokreta Dušan Pavlović za naš list kaže da kada su se pitanje Šapićeve dve funkcije u Starom dvoru postavljali, odbornici vlasti su im objašnjavali da aktuelni gradonačelnik ima rok od 30 dana da ostavku podnese. Navodi da mu nije jasno odakle ta informacija odbornicima vlasti, jer zakon tako ne kaže.

– Agencija za borbu protiv korupcije se nije oglašavala oko svih žalbi i podnesaka koje su građani podnosili zbog paralelnog obavljanja funkcije odbornika u beogradskoj Skupštini i predsednika opštine, videćemo kako će sada biti, navodi Pavlović.

Upitan da li očekuje da aktuelni gradonačelnik ostavku zaista i podnese, s obzirom da je i u prošlom sazivu beogradske Skupštine Šapić bio i odbnornik i opštinski čelnik, Pavlović kaže da bi ostavka bila u skladu sa stvaranjem imidža Šapića kao pristojnog čoveka.

– Iskreno očekujem da do ostavke dođe, jer se nadam da će oni ozbiljnije pristupiti čitavoj ovoj situaciji. Imaju tanku većinu. Vidimo kako je Šapić i kulturan i fin na sednici na kojoj je biran, iako znamo da to nije baš tako. Naprednjacima je zbog te tanke većine stalo da se sada predstavljaju kao fini, smatra Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari