Šapić: Nije istina da sam rekao kako nikada ne bih sarađivao sa Srpskom naprednom strankom 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će imati isti odnos sa svima i da su dobrodošli i predlozi opozicionih stranaka ukoliko imaju studiju izvodljivosti.

Rekao je još da on jeste proevropski gradonačelnik ali da ne smatra „da će nas ogrejati sunce“ ako Srbija uvede sancije Rusiji, kao i da se zalaže za borbu protiv nelegalne gradnje, ali da je kupio objekat koji treba legalizovati.

Šapić, koji je i pozpredsednik SNS, u emisiji „Pravi ugao“ RTV Vojvodine rekao je da nije istina da je, kao predsednik opštine Novi Beograd i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), rekao kako nikada ne bi sarađivao sa Srpskom naprednom strankom, već da je tada rekao kako nije spreman „u tom momentu“ da sarađuje sa SNS i to zbog pojedinaca iz te stranke, a ne zbog uverenja.

On je naveo da „programskih razlika“ nije bilo sa SNS 2018. godine, kada je pravljen SPAS.

Na pitanje kakav je njegov stav o prevremenim lokalnim izborima u Beogradu, za koje je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić naveo da su mogući nakon sastanka sa predsednikom Stranke slobode i pravde (SSP) Draganom Djilasom, Šapić je odgovorio da je predsednik SNS-a uzeo na sebe obavezu „da obavesti javnost ukoliko dođe do tih izbora“.

„Kad će oni biti, biće onog momenta kada se za to steknu uslovi – ili kada izgubimo većinu u parlamentu, ili kada se donese politička odluka da se ide na izbore“, rekao je Šapić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše sastanak Vučića i Djilasa nakon izbora 3. aprila, Šapić je odgovorio da nije njihov advokat, ali da smatra da je taj sastanak bio „dobar za opšte stanje u društvu“, dodajući za sebe da je on „pionir“ koji je oduvek bio za normalizaciju odnosa.

Šapić je rekao da će, kao gradonačelnik Beograda, sa Djilasom imati odnos „isto kao i sa svima“.

„Nikad nisam osporavao kvalitet vođenja Beograda od strane Dragana Djilasa. Svima će biti otvorena naša vrata i naše grupe i stranke“, kazao je Šapić.

Rekao je da su dobrodošli i predlozi opozicionih stranaka, ali da nikada neće prihvatiti predloge koji nemaju studiju izvodljivosti, za koje je naveo da su u tom slučaju „politikantstvo“.

Upitan o stavu prema uvođenju sankcija Rusiji, zbog usklađivanja politke sa EU, Šapić je odgovorio da nije siguran „da bi nam sinulo sunce kada bi uveli sankcije Rusiji“.

Na pitanje da li Beograd ima proevropskog gradonačelnika, Šapić je odgovorio da „jeste za EU integracije“, uz ocenu da u poslednjih 20 godina EU i evropski partneri nisu ništa posebno učinili da uđemo u EU.

Govoreći o problemima sa kojima se kao gradonačelnik suočava, Šapić je rekao da je javni prevoz „ogroman problem“ za Grad Beograd „koji do sada niko nije mogao da reši“, kao i da grad sa 70 do 100 miliona evra godišnje subvencioniše gradski prevoz.

O svom stavu povodom izgradnje gondole na zaštićenom kulturnom području na Kalemegdanu, Šapić je rekao da je bio protiv gondole 2018. godine, ali da je ona tada „bila deo predizbornog obećanja SNS-a“.

Šapić je rekao da će biti „kako budu odlučile stručne službe“, kao i da mu nije jasno zašto je taj projekat stao i „ako postoje uslovi da se sprovede, zašto nije sproveden“.

„Ja da sam na mestu SNS, ukoliko tu nije bilo sporno ugrožavanje kulturne i istorijske baštine, ja bih ga sproveo, ukoliko ugrožava, ne bih ga sproveo“, kazao je Šapić.

On je rekao da problem nelegalne gradnje u glavnom gradu „treba da se zaustavi“, kao i da to nije moguće „bez primene sile“, odnosno odeljenja policije koje bi fizički zaustavljalo radove.

Na pitanje da li je on nelegalno gradio, Šapić je odgovorio da nije, ali da je objekat koji je kupio „u takvom stanju“, odnosno nelegalno je izgrađen.

„Nisam ga nimalo proširio, samo sam ga renovirao. Legalizovaću ga čim se steknu uslovi“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari