Šapić o odluci Krivokapića: Amfilohije se okreće u grobu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV/DS

Verujem da se pokojni mitropolit Amfilohije okreće u grobu, izjavio je danas za TV Pink potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić, osvrćući se na odluku crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ne prisustvuje ustoličenju mitropolita Joanikija.

Šapić je ocenio da je Krivokapić „došao upravo na krilima crkve“, a sada se, kako kaže, neće udostojiti ni toliko da se nađe tamo gde će na mesto čoveka koji ga je doveo doći druga osoba iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Dodao je da mu „mnogo teško pada cela situacija sa Crnom Gorom“ i ima „utisak da se dole rađa jedna posebna vrsta politike“.

Nju jasno reprezentuje Demokratska partija socijalista (DPS), ukazao je Šapić, koji smatra da je to „jedna ekstremistička, ultra antisrpska politika“.

Prema njegovom uverenju, ljudi koji su danas na vlasti u Crnoj Gori, „ili dobar deo njih“, očigledno nisu dorasli poziciji na kojoj su se našli, i nisu najspremije dočekali „pad“ DPS i Mila Đukanovića.

„Šta nam nosi sutra“, upitao je Šapić, koji se samo nada da neće doći do sukoba, budući da je atmosfera već previše naelektrisana.

„Narod je puno očekivao od promena i ta očekivanja za sada nisu ispunjena, a dovode se u pitanje neke stvari koje se do pre par godina nisu dovodile u vezi sa SPC“, izjavio je Šapić i podsetio da već godinu dana nije rešen problem imovine SPC, zbog kojeg su i krenuli protesti u Crnoj Gori.

„Apelujem na prijatelje i braću u Crnoj Gori da pokušamo da smirimo strasti, ovo će proći, a da mi bližih nećemo imati. Najmanje nam treba da ruku diže brat na brata“, poručio je Šapić i naglasio da veruje u patrijarha i SPC koja je „uspevala da smiri strasti i kada je tenzija dostizala vrhunac“.

Šapić: Dobro je da imamo medije koji drugačije gledaju, obe strane poprilično ostrašćene

Šapić je izjavio da ranije nije bilo toliko opozicionih medija, ali da su i jedna i druga strana „poprilično ostrašćene“.

„Ovoliko opozicionih medija nikada ranije nije bilo. Mislim da je to dobro. Dobro je da imamo medije koji drugačije gledaju. Nije dobro da imamo ostrašćene medije, i jedni i drugi su poprilično ostrašćeni, ali evo, imate priliku da se oglasite“, rekao je Šapić za televiziju Pink.

Međustranački dijalog bez prisustva evroparlamentaraca nastavlja se u četvrtak 2. septembra, a prema njegovim rečima „tu je dosta stvari već dogovoreno“, a implemetacija dogovora trebalo bi da krene već od septembra.

„Ja se nadam da ćemo mi ipak doći do jednog normalnog izbornog procesa, da su i oni koji su bojkotovali izbore pre godinu i po dana shvatili da u stvari baš preterani efekat to nije donelo i da tu uvek građani gube“, ocenio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari