Ne vidim nikakav problem u tome što sam se slikao sa Veselinom Šljivančaninom, rekao je za Danas Aleksandar Šapić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu i predsednik opštine Novi Beograd, koji je na svom nalogu na Tviteru postavio fotografiju na kojoj je sa osuđenikom za ratne zločine. Kao da mu to nije bilo dovoljno, Šapić je uz fotografiju napisao: „Veliki pozdrav za Veselina Šljivančanina“.


„Kao predsednik opštine Novi Beograd otišao sam na javni čas Srednje turističke škole koja se nalazi u toj opštini. Tu je bilo puno pozvanih gostiju“, objašnjava Šapić.

Na konstataciju Danasa da je od svih gostiju izabrao da se slika baš sa osuđenikom Haškog tribunala i da bi DS verovatno osudila takav potez funkcionera ostalih stranaka, on je rekao da se slikao kao građanin Aleksandar Šapić i da stranku ne treba mešati u to. „Pa šta, ne vidim tu nikakav problem. Šljivančanin je slobodan čovek“, dodao je Šapić.

Marijana Toma, zamenica direktorke Fonda za humanitarno pravo, za Danas kaže da to što je Šapić objavio svoju fotografiju sa Šljivančaninom i još mu uputio „veliki pozdrav“ predstavlja ružnu sliku o funkcionerima DS. „Nepotrebno je naglašavati da demokratama ovakve scene uopšte nisu potrebne, pogotovo u ovom trenutku i pogotovo što je na snimku Šljivančanin, osuđen zbog zločina na Ovčari“, navodi Marijana Toma.

„Fotografija koju je na svoj privatni Tviter nalog postavio Aleksandar Šapić jeste lični čin koji ne predstavlja zvaničan politički stav“, rečeno je Danasu u DS. Demokrate kažu i da je DS „tokom skoro 23 godine svog rada apsolutno posvećena politici mira, regionalne saradnje i poštovanju svih međunarodnih propisa i odluka“.

Haški tribunal je Veselina Šljivančanina pravosnažno proglasio krivim za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara 1991. godine. Državne vlasti Srbije, i to sa DS na čelu, uhapsile su ga i izručile Hagu 1. jula 2004. Posle više preinačenja presude, osuđen je na deset godina zatvora, a prevremeno je pušten na slobodu u julu 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari