Dogovor o rekonstrukciji Vlade Srbije je postignut, saopštio je juče u „srpskom Davosu“ premijer Mirko Cvetković, najavljujući konačno okončanje glavne srpske političke sapunice, koja je svojim trajanjem, a umnogome i manjkom smisla, već počela da zamara javnost.



Ipak, „šou nije gotov“, preostalo je da lideri vladajućih stranaka, odnosno njihovi emisari, usaglase još neke detalje, o čemu će premijer da obavesti građane do kraja ove sedmice.


U toku jučerašnjeg dana potvrđeno je, što zvanično, što nezvanično, pisanje Danasa da će se ministarstva za ljudska i manjinska prava, vere i Nacionalni investicioni plan pripojiti drugim resorima, kao i da će se spojiti ministarstva trgovine i poljoprivrede, odnosno infrastrukture i energetike.

Cvetković, u obraćanju novinarima koji izveštavaju s Biznis foruma na Kopaoniku, nije želeo da kaže ni koja će ministarstva biti ukinuta, ni koji ministri će ostati bez fotelje, ali je naglasio da „kriza vlade ne postoji“. Pomalo enigmatično, kazao je da će rekonstruisani kabinet „imati manje od 20 resora, a nešto više od 20 članova, uključujući premijera“. Ne radi se samo o personalnim promenama već i o strukturalnoj promeni vlade“, poručio je njen predsednik. Kako je objasnio, najpre će biti menjan Zakon o Vladi Srbije, nakon čega će izaći sa predlogom za nove ministre koji će, kako je objasnio, uključiti i tri ministarstva kojima su rukovodili predstavnici G17 plus, a koja sada vode koordinatori.

Lider G17 i smenjeni ministar Mlađan Dinkić potvrdio je da je međustranački dogovor napravljen i da će sastav rekonstruisane vlade biti poznat u petak. „Mi smo već sada bili spremni da objavimo imena naših novih ministara, ali smo iz kolegijalnih razloga odlučili da sačekamo do petka, do kada bi i ostale stranke trebalo da odrede svoje predstavnike u vladi. Ipak već sada mogu da kažem da će Ministarstvo za NIP biti ukinuto i da će biti pridodato Ministarstvu ekonomije, kao i da će G17 imati pet resora“, rekao je Dinkić novinarima, takođe na kopaoničkom Biznis forumu.

„Čim iz Vlade Srbije stigne u parlament predlog za rekonstrukciju i izmene i dopune zakona o ministarstvima, u dogovoru sa šefovima poslaničkih grupa prekinuću redovnu sednicu i staviti to na dnevni red po hitnom postupku. Rasprava o toj temi trebalo bi da traje najviše nedelju dana“, rekla je juče Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Narodne skupštine. S obzirom na to da predlog iz vlade još nije stigao u parlament, poslanici će danas početi prvu sednicu redovnog prolećnjeg zasedanja. Dejanovićeva, koja je i potpredsednica SPS, u izjavi novinarima je navela i da još ne zna da li će prilikom rekonstrukcije biti novih personalnih rešenja i da joj je samo poznato da je postignut načelan dogovor o tome koliko će vlada imati ministarstava i koja su to.

Naš list nezvanično saznaje da su tri vodeće stranke postigle dogovor o spajanju resora po partijskom ključu i uz poštovanje proporcije iz koalicionog sporazuma, postignutog posle parlamentarnih izbora maja 2008. godine. To znači da će DS imati tri resora manje, a G17 plus i SPS po jedan. Osim što su dogovoreni struktura i broj članova vlade, značajno je i to što je postignut dogovor o načinu koordinacije među resorima, što je bio jedan od najvećih problema dosadašnjeg Cvetkovićevog kabineta.

Socijalisti juče nisu bili raspoloženi za priču o rekonstrukciji. Na naše pitanje da li je tačno da će SPS imati jedno ministarstvo manje, jer će doći do spajanja resora infrastrukture i energetike, Đukić Dejanović je rekla: „Nisam direktno učestvovala u razgovorima koalicionih partnera i od mene tu kombinatoriku nećete izvući“. Naš list je pokušao da sazna i ko će se od dvojice ministara socijalista radije povući iz vlade, Petar Škundrić ili Milutin Mrkonjić. U kabinetu ministra energetike Škundrića rečeno nam je da on ne želi da komentariše promene u vladi, dok su iz kabineta ministra infrastrukture Mrkonjića poručili da je on na sastancima. Mrkonjić je ovih dana, međutim, izjavio da nije pametno da se spajaju infrastruktura i energetika, ali da će postupiti kako predsednik stranke Ivica Dačić kaže. „Ako Dačić kaže da idem, otići ću. Ako kaže da ostanem, tu sam“, bio je jasan Mrkonjić.

Ni u DS juče nismo dobili zvaničnu potvrdu koja će ministarstva u nadležnosti ove stranke biti ukinuta, odnosno spojena s nekim drugim. Nezvanično, izvesno je da se Ministarstvo vera „gasi“, a da će njihove poslove preuzeti Ministarstvo za državnu upravu, dok bi poljoprivreda i trgovina trebalo da se spoje na ravnopravnoj osnovi – kao ministarstvo trgovine i poljoprivrede. Ostalo je ne do kraja jasno šta će biti s ljudskim i manjinskim pravima – u toku dana dobili smo, iz dobro obaveštenih izvora u DS, dve kontradiktorne informacije, da će resor ministra Svetozara Čiplića takođe biti pod državnom upravom Milana Markovića, odnosno da će se pripojiti Ministarstvu pravde Snežane Malović.

Saznajemo takođe da se resori koje drže SPO, Sandžačka demokratska partija i Stranka demokratske akcije neće bitnije menjati. U vladajućoj koaliciji tvrde da je Ministarstvo dijaspore potrebno zbog brojnih Srba iseljenika, a da o neophodnosti postojanja Ministarstva za rad i socijalnu politiku ne treba ni govoriti.

Predstavnici vladajuće koalicije juče zvanično nisu želeli da govore o personalnim rešenjima. Nezvanično saznajemo da će Saša Dragin, Svetozar Čiplić, Bogoljub Šijaković i Petar Škundrić morati da odu, a da će njihove dosadašnje resore voditi Slobodan Milosavljević, Snežana Malović, Milan Marković i Milutin Mrkonjić. Premijer Cvetković nedavno je najavio da će personalnim promenama u vladi prethoditi evaluacija rada svakog od ministara i da će biti procenjeno kako rezultati u pojedinim resorima mogu biti unapređeni.

REAKCIJE

JOVANOVIĆ: Rekonstrukcija neprihvatljiva

Lider LDP Čedomir Jovanović za Danas kaže da je najavljeni model rekonstrukcije vlade lišen bilo kakve promene njene neuspešne politike i da je potpuno neprihvatljiv za tu stranku. Personalno drugačija vlada s istom politikom biće podjednako neuspešna kao i sadašnja, smatra on. „Premijer je, umesto da saopšti plan šta će rekonstruisana vlada raditi i promeniti u zemlji, pa da tek onda po tom planu napravi raspodelu resora i imena ministara, ponudio samo promenu nekoliko imena ljudi i naziva resora i prekrajanje sektora u vladi isključivo po partijskom ključu i potrebama stranaka svoje koalicije“, upozorava Jovanović. Prema njegovim rečima, LDP u svemu ostaje pri svojim dosadašnjim pozicijama, gde će u parlamentu pružiti podršku isključivo evropskim zakonima, i to uz unapred definisanu jasnu agendu i dinamiku njihovog usvajanja. L. V.

VUČIĆ: Miting za vanredne izbore 16. aprila

Srpska napredna stranka organizovaće veliki narodni skup 16. aprila ukoliko vlast do tada ne raspiše vanredne parlamentarne izbore, najavio je zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić i ocenio da će to okupljanje biti „odlučujuće za Srbiju“ i „za promene“. Vučić je na konferenciji za novinare kazao i da će „tog dana ili tih dana“ biti doneta konačna odluka kada će biti raspisani vanredni izbori jer, kako smatra, Srbiji su neophodne promene, a ne rekonstrukcije vlade i zamajavanje građana. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari