Sarazin: Ne ostavljajte Srbiju pred vratima 1Foto: Fonet/Kancelarija za KiM

Član Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa Evropskom unijom (EU) Manuel Sarazin razgovarao je danas u Skupštini Srbije sa članovima Odbora za evropske integracije, čiji predsednik Nenad Čanak mu je poručio da EU ne bi trebalo da ostavlja dugo Srbiju pred svojim vratima, jer samo kao članica EU Srbija može biti ključ za rešavanje problema.

Čanak je istakao da u srpskom parlamentu nema velikih razlika u pogledu puta Srbije ka EU, kako u poziciji, tako u u najvećem delu opozicije, saopštila je pres služba parlamenta.

Čanak je istakao da EU, koja se danas suočava sa brojnim izazovima, treba da uloži više napora i truda u propagiranje proevropske politike i time pruži zemljama koje pretenduju da postanu članice EU više entuzijazma za evropsku ideju.

Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač upoznala je nemačkog kolegu sa ulogom Narodne skupštine i Odbora u procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija po poglavljima, posebno naglasivši saradnju koju u tom procesu ostvaruju sa Nacionalnim konventom o EU.

Predsednica Grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković je istakla da su reforme koje se sprovode u senci Briselskog sporazuma.

Ona je izrazila bojazan da EU, kao garant njegovog sprovođenja, nema dovoljno snage da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština i ocenila da je primena Briselskog sporazuma podjednako izazov i za Srbiju i za EU.

Vesna Marković je istakla da je najveća briga kako će EU izgledati posle Bregzita i kako će se to odraziti na tok pregovora Srbije.

Ona je iskoristila priliku da pozove nemačkog kolegu da njegova zemlja podrži otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari