Šarović: Važnije je sačuvati obraz, nego se ogrebati za neki poslanički mandat 1Foto: FoNet/Marija Đoković

“Dugo poznajem Miloša Jovanovića, predsednika Demokratske stranke Srbije. Razgovarali smo više puta i imamo identične stavove po svim bitnim pitanjima. Osim ljubavi prema Srbiji zajedničko nam je i to što imamo iste stavove o politici, ekonomiji i tome kako zemlja treba da izgleda u budućnosti. To je i razlog zbog koga sam prihvatio poziv da sa pokretom “Nema nazad, iza je Srbija”, postanemo deo koalicije Nada, a ja da budem nosilac liste te koalicije, sa verom da ćemo postići rezultat koji će uticati da Srbija u budućnosti krene pravcem kojim treba da krene” , kaže za Danas general Božidar Delić, odgovarajući na pitanje kako je došlo do saradnje sa koalicijom NADA.

Na pitanje zbog čega se razišao sa Nemanjom Šarovićem, sa kojim je zajedno napustio Srpsku radikalnu stranku i sa kojim je formirao pokret “Ljubav, Vera, Nada”, sagovornik Danasa kaže da je očekivao da će se taj pokret više razviti, ali se to nije desilo.

“ Zbog svojih privatnih problema i zdravlja bio sam odsutan dugo vremena iz pokreta, gde sam bio sa Šarovićem. Očekivao sam da će pokret za to vreme napredovati, a to se nije desilo. Zato sam sa prijateljima i istomišljenicima osnovao pokret i po pozivu ušao u koalicuju NADA. Šaroviću i njegovom pokretu, želim uspeh u radu, ali ja imam svoj put”, ističe Delić.

Na pitanje strahuje li da će u javnosti možda poneti epitet preletača decenije, zbog česte promene stranaka i ideologija, general Delić kaže da nema razloga da bilo zbog čega strahuje, jer on to nije.

Kome će se prikloniti i sa kim će izaći na izbore Nemanja Šarović i njegov pokret “Ljubav, vera i nada “, znaće se za nekoliko dana. Šarović kaže da kakva god odluka bila ona će biti u skladu sa njegovim principima “poltičke doslednosti”.

“Odluku o izborima saopštićemo za nekoliko dana. Ukoliko izađemo, učinićemo to samostalno i nećemo se eventulano udruživati radi „izborne matematike“, već samo sa ljudima koji imaju iste stavove. Ne želimo da se krijemo iza lažnih kandidata i neprincipijelnih koalicija. Izbori će kao i svaki prethodni doći i proći, važnije je sačuvati obraz i poverenje naroda nego se ogrebati za neki poslanički mandat”, ističe za Danas Šarović i dodaje da oni kojima režim nesebično daje vreme na televizijama sa nacionalnom frekfencijom, kao što su Zavetnici, Miloš Jovanović i mnogi drugi, lažna su opozicija. Ističe da za te tvrdnje ima i dokaze .

Na pitanje kako to da je general Delić nosilac liste koalicije NADA i zbog čega su se razišli, on kaže za sebe da je veran svojim principima. Na primedbu da mu je bivši kolega poželeo sreću u daljem radu, uz opasku da on izabrao svoj put, Šarović poručuje da poštuje sve što je general Delić uradio u ratovima.

“I ja njemu želim sve najbolje u životu”, zaključio je Šarović u izjavi za Danas

Inače , da podsetimo Delić će ostati upamćen kao jedini general koji je zaplakao, pred novinarima, u srpskoj Skupštini, i to ne zbog vojničkog poraza, već zbog političkog razlaza sa Srpskom radikalnom strankom 2008. godine. Radikale i Vojislava Šešelja zemenio je Srpskom naprednom strankom i Tomislavom Nikolićem, ali se u toj stranci zadržao nepune tri godine, pa je i nju napustio uz suze i razočarenje. Politički spas ponovo je našao kod radikala i tu je ostao do 2020. godine. Sa Nemanjom Šarovićem napustio je Srpsku radikalnu stranku, a kao razlog naveo je Šešeljevo iskorišćavanje stranke za ličnu materijalnu korist. Naposletku napuštajući i Šarovića zajedno sa ratnim veteranima sa Paštrika i Košara osnovao je pokret čiji je i danas deo.

„Prvi izbori koji neće biti održani na KiM“

Izbori zakazani za 3. april biće možda prvi izbori koji se neće održati na Kosovu i Metohiji, čak ni iz posredstvo OEBS-a, naveo je predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada Nemanja Šarović na konferenciji ispred zgrade Predsedništva.

Šarović: Važnije je sačuvati obraz, nego se ogrebati za neki poslanički mandat 2
foto: Ljubav, vera, nada

U prilog tome govore dokumenta do kojih je, tvrdi Šarović, ovaj pokret došao, a koje su dobili predstavnici svih opcija koje su učestvovale na međustanačkom dijalogu u Skupštini bez posredstva evroparlamentaraca, sa spiskom opština u kojima će ove opcije imati pravo na svoje predstavnike u radnim telima za izbore, na kom nema opština sa KiM.

Razlika u odnosu na referendum o ustavnim promenama je u tome, kaže Šarović, što su tada radna tela na KiM formirana, ali tamo glasanje nije sprovedeno. Sada tih radnih tela, sudeći po dokumentu, neće biti, tvrdi lider Pokreta.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, „ćutanje predstavnika opcija koje sebe opisuju kao desničari i patriote koji često sa PINKa i Hepija nazovi brane Kosovo“, rekavši da one imaju zadatak da glume opoziciju i patriote kako bi obmanjivale građane koji su protiv Vučićevog režima i „politike oličene u maksimi -EU nema alternativu“.

Traže odgovor od Vučića da li će biti izbora na Kosovu i Metohiji, ili će autobusima prevoziti građane do Raške, Kuršumlije, Vranja, kako bi tamo glasali, kakva je situacija bila na referendumu, kako bi se pravio privid sprovođenja izbora na KiM.

Pozvao je koaliciju „Ujedinjena Srbija“ da se oglasi o ovome i usprotivi kršenju Ustava i zakona Srbije, te da tako dokaže da je zaista alternativa Vučiću.

Podsetio je i na to da su na KiM postojale institucije Srbije pre dolaska SNS na vlast 2012. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari