Saša Janković kontroliše MUP zbog događaja u Potočarima 1Foto: Valdrin Xhemaj/Epa

Kancelarija zaštitnika građana Saše Jankovića pokrenula je po hitnoj proceduri pustpak kontrole u slučaju pritvaranja dvojice policajaca, optuženih za odavanje službene tajne, time što su u medijima obelodanili svoje prisustvo na memorijalnom skupu u Srebrenici 2015.

Službenici iz kancelarije Zaštitnika građana obavili su 1. januara razgovor u zatvoru sa policajcima Mladenom Trbovićem i Milanom Dumanovićem. Zaštitnik građana reagovao je na poziv, koji je upućen i preko društvenih mreža i zvaničnim putem – predstavkom advokata pritvorenih, kao i Dragana Žebeljana, predstavnika sindikata policije u okviru sindikata Sloga.

– Pokušali su i predstavnici sinidikata da razgovaraju sa dvojicom kolega u pritvoru, ali to nama nije omogućeno, već samo advokatu i službenicima iz kancelarije Zaštitnika građana. Znamo da su naše kolege nakon policijskog zadržavanja od 48 sati prebačeni u beogradski Centralni zatvor, ali drugih informacijama nemaju. Smatram, da je ceo slučaj i sindikalna stvar, jer je reč o tome da su ti momci nepripremljeni i neobučeni za situaciju, poslati na teritoriju druge države. Da ne budem shvaćen pogrešno, daleko od toga da smo mi protiv da premijeru Srbije bude pružena sva moguća zaštitu, ali smatramo da to nije posao javne bezbednosti, već državne. Jednostavno, mora da se zna, šta se i kako radi, kaže za Danas Dragan Žebeljan.

Od Saše Jankovića je danas zatražio predstavkom da reaguje i opozicioni pokret Dosta je bilo Saše Radulovića. U predstavci koja je dostavljena i medijima ocenjuje se da su premijer Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović „napravili u okviru MUP svoju ličnu policiju koja se bavi nedozvoljenim špijuniranjem i prikupljanjem podataka o njihovim političkim protivnicima“. Sem slučaja policajaca Trbovića i Dumanovića, DJB, zahteva da Janković vanrednim postupkom kontrole „utvrdi i da li je tačno da su na isti nezakonit način srpski policajci slani i u Banjaluku, na miting i kontramiting 14. maja 2016. i ako je tačno da je tamo na tajnom zadatku boravilo čak 45 policajaca iz Srbije, da li je to urađeno po zvaničnim procedurama MUP-a“.

Slučaj Trbovića i Dumanovića počeo je objavom sredinom leta na pojedinim portalima u Srbiji, o tome da su njih dvojica podnela krivične prijave protiv rukovodilaca MUP, zato što su nepropisno i protivzakonito poslati na tajni zadatak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Republiku Srpsku.
Portal Teleprometer objavio je i fotokopiju njihove prijave protiv funkcionera MUP Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika Odeljenja za opservaciju i praćenje (OOD), Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Policajci su tada tvrdili da MUP dosad nije slao službenika u „špijunske misije“ u druge zemlje, ali njihovi tadašnji iskazi nisu imali gotovo nikakav odjek u javnosti, mada su oni naveli i da su se obraćali i drugim institucijama, pa i Zaštiniku građana.

U oktobru je, međutim, za TV mrežu Al Džazira Dumanović detaljno ispričao kako su on i još 17 drugih pripadnika MUP, po usmenom naređenju šefa kabineta ministra policije, otputovali 11. jula 2015. na memorijalni skup u Potočarima kod Srebrenice. Dumanović je naveo i niz detalja – kako su neslužbeno prešli na teritoriju druge države, kako im je zadatak bio da tajno snimaju okupljene, kako se, po incidentu koji je usledio kada je kamenovan premijer Srbije Aleksandar Vučić, njegovo obezbeđenje iz vojne jedinice „Kobre“ iznenadilo videvši ih… Ova Dumanovićeva izjava predstavlja osnov za sadašnji postupak – policajci su uhapšeni 31. decembra – koji se vodi zbog odavanje službene tajne i izazivanje štetnih posledica po MUP Srbije.

Advokat dvojice policajaca Vladimir Todorić izjavio je za jučerašnji Danas da će tražiti izuzeće tužioca Radmile Jovanović u čijoj nadležnosti je ovaj slučaj jer je imala „upaljač sa oznakog Srpske napredne stranke“.

Slučaj dvojice policijaca mogao bi da ima i jak negativan politički odjek po Beograd u regionu – događa se neposredno pre Dana Republike Srpske 9. januara, koji je izglasan na referendumu u septembru, protiv koga su bili i Sarajevo i međunarodna zajednica. Tim pre što se može i da prisustvo službenika srpske policije na događajima u BiH, nije stalo na događaju u Potočarima, već i da se događalo i kasnije, na političkim skupovima u Banjaluci.


Javnost će biti obaveštena

„Kada postupak kontrole bude završen, odnosno kada Stručna služba završi sve radnje koje su neophodne kako bi Zaštitnik građana utvrdio zakonitost i pravilnost rada organa javne vlasti i poštovanje prava dvojice policajaca, ova institucija će, ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu, nadležnom organu uputiti odgovarajuće preporuke. Zaštitnik građana će po okončanju postupka o ishodu kontrole obavestiti javnost“, navodi se u informaciji iz kancelarije Zaštitnika građana, prosleđenoj Danasu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari