Plenković: Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas u Subotici, na otvaranju Hrvatskog doma-Matice, da će to mesto biti „važno mesto okupljanja Hrvata u Vojvodini i Srbiji“ i da će doprineti njihovim aktivnostima.

Plenković je takođe izrazio nadu da će vreme pokazati da će Hrvatska kuća biti „bitna za dalje negovanje hrvatskog identiteta u Srbiji“.

Hrvatski premijer je posebno istakao činjenicu da se ovaj objekat, čiju je izgradnju finansirala hrvatska vlada, otvara na Dan preporoditelja i prosvetitelja vojvođanskih Hrvata.

Prethodno su premijeri Hrvatske i Srbije, Andrej Plenković i Ana Brnabić, razgovarali u Subotici, a potom je u Gradskoj kući Subotice održan i sastanak predstavnika vlada dve susedne zemlje.

Hrvatski premijer je na Tviteru ocenio da je otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Pre razgovora sa Brnabić, Plenković je u Hrvatskom domu – Matici imao radni sastanak sa predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasnom Vojnić, sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i drugim predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji.

„U snažnom partnerstvu realizujemo brojne projekte koji doprinose boljem položaju Hrvata u Srbiji“, napisao je Plenković na Tviteru posle tog sastanka.

Žigmanov je istakao značaj dolaska premijerke Brnabić na otvaranje Hrvatske kuće, rekavši da se time šalje „vrlo jasna poruka da su Hrvati u Srbiji most saradnje“.

„Na taj način Hrvati u Srbiji su objekti pozitivnih politika priznanja, objekti uvažavanja, respekta i zajednica koja svoju renesansu i svoj boljitak u Srbiji može očekivati“, dodao je Žigmanov.

Plenković, koji je u prvoj poseti Srbiji otkako je 2016. postao premijer, ranije danas je u Sremskoj Mitrovici obišao Katedralu Svetog Dimitrija i razgovarao sa sremskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom i drugim pripadnicima hrvatske zajednice.

Hrvatski dom – Matica smešten je nedaleko od centra Subotice, i biće sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Trebalo bi da bude i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Sa Plenkovićem su u Srbiju došli i potpredsednica vlade Anja Šimpraga, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuhs, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsednica Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić.

Članovi hrvatske delegacije večeras će u Subotici biti na Svečanoj akademiji povodom godišnjice rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari