Sastanak lidera Zapadnog Balkana danas u Trstu 1Lideri Zapadnog Balkana poslednji put na okupu bili u Briselu; Foto: Twitter Arhiva

Na samitu u Trstu predstavnici EU i zemalja Zapadnog Balkana sastaće se danas kako bi razgovarali o konkretnim projektima za jačanje regionalne saradnje i ostvarivanje napretka u evropskim integracijama.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, na samitu „zapadnobalkanske šestorke“ u Trstu učestvovaće premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Na samitu će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Paolo Đentiloni i visoki zvaničnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Velike Britanije, kao i čelnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini će predstavljati EU na sastanku šefova država ili vlada. Komesar za susedsku politiku Johanes Han će prisustvovati nizu pratećih događaja, uključujući sastanak ministara spoljnih poslova, Forum mladih EU i Zapadnog Balkana, biznis forum i forum civilnog društva, na kojima će održati uvodne govore. Violeta Bulc, komesarka EU za saobraćaj, učestvovaće u sastancima o ekonomskom razvoju zajedno sa ministrima saobraćaja, dok će sa Mogerini i Hanom prisustvovati ceremoniji potpisivanja Ugovora o saobraćajnoj zajednici.

Nemačka, rodonačelnica Berlinskog procesa, u Trstu će predstaviti plan za ubrzani razvoj Zapadnog Balkana – „Berlin plus“, da bi se ne samo predupredilo sadašnje ekonomsko-socijalno i političko, demokratsko zaostajanje regiona, već i da bi se razvoj ubrzao nagoveštenim dodatnim finansijskim sredstvima. Berlinski proces pokrenut je 2014. godine, a samiti su dosad održani u Berlinu, Beču i Parizu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka Brnabić će se sastati sa komesarom Hanom, premijerom Slovenije Mirom Cerarom, predstavnicima Svetske banke, delegacijom Evropske investicione banke… Glavne teme skupa na najvišem nivou biće snažnije povezivanje Zapadnog Balkana, naročito u oblasti ekonomije, jačanja saradnje mladih, vladavine prava, borbe protiv korupcije i terorizma, kao i u domenu migracija. Planirano je usvajanje višegodišnjeg akcionog plana o zajedničkom ekonomskom prostoru na Zapadnom Balkanu, za koji je Evropska komisija najavila da će u početnoj fazi izdvojiti sedam miliona evra.

Borba protiv nacionalizma

Na jednoj od debata civilnog društva u okviru Tršćanskog samita govorio je juče i aktivista iz Beograda Vuk Velebit. On je rekao da je rođen 1994. i da ne može da govori o ratnim godinama, ali da smatra da je važno sećati se i poštovati sve žrtve sukoba. Odgovornost moje generacije je da se bori protiv nacionalizma koji se pojavljuje u zemljama Balkana, to se sada događa i u Srbiji, ukazao je Velebit, prenosi FoNet. U predsedničkoj kampanji u Srbiji imali smo situaciju da je kandidat vladajuće stranke bio dominantan u svim medijima, ukazao je Velebit, dok su ljudi u javnom sektoru ucenjivani radnim mestom, ukoliko ne glasaju za njega. Velebit je rekao da je pre dolaska u Trst dobio savet prijatelja i porodice da ne kritikuje vlast mnogo, što dosta govori o stanju demokratije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.