Predstavnici srpskih opština traže ostavke u policiji Kosova 1Foto: RTK

U Mitrovačkom dvoru sastali su se danas predstavnici opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, na kojem su odbornici doneli tri zaključka i zatražili da ministar i direktor policije Kosova podnesu ostavke.

Prvi je, kao navode medije, da će formirati ZSO, ukoliko u roku od tri nedelje Priština ne počne sa tim procesom, drugi je da se kazne nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i medija od 26. marta, a da ministar i direktor policije da podnesu ostavke. Treći zaključak, prenosi N, pozivaju Kfor i Euleks, da pojačaju budnost i preventivno deluju da ne bi bilo napada na srpski narod.

– Možda smo trebali da krenemo u ovaj proces ranije. Zašto bismo bili u toj Vladi, da bi neko rekao da i Srbi daju legitimitet odlukama. U Beogradu prvi put imamo jakog saveznika zato što predsednik Srbije želi da zna šta predlažemo, a ne da nam kaže šta da radimo, istakao je Igor Simić, predstavnik Srpske liste.

Simić je naglasio da su se oni pre dva dana sastali na tom istom mestu, a zauzvrat su dobili udarce, puške i šutiranje građana.

– Časno i dostojanstveno smo istrpeli sve. Moramo časno i dostojanstveno da nastavimo, mi želimo mir i dijalog. ZSO je predviđen međunarodnim aktom i ako vi donesete takvu odluku nećete pokršiti nikakav međunarodni akt, rekao je Simić i dodao da su od predsednika Vučića dobili čvrstu saglasnost.

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević poručio je da ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, “imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke”.

– Najoštrije osuđujemo jedinice kosovske policije koje predstavljaju kršenje ljudskih i građanskih sloboda, pravo na informisanost, okupljanje. Došao sam do saznanja da su građni uznemireni za svoje porodice. Očekujem zaštitu naše države Srbije. Da se ovo desilo u demokratski organizovanom delu sveta svi zvaničnici, ministar policije, načelnici bi podneli ostavke, rekao je Todosijević.

Usledilo je obraćanje odbornika i drugih pripadnika različitih partija na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da u ratu postoje neki principi kojih se sve strane pridržavaju, a gaženje i lomljenje samo za to što su Srbi želeli da reše ovaj Gordijev čvor je za svaku osudu.

– Na jučerašnjem sastanku Srpska lista je informisala Vučića  o stanju na terenu i obavestila da neće više da bude u vladi. Naši ministri i poslanici su sve uradili da Srbi opstanu i budu na svojoj zemlji. Odgovor na našu dobru volju je odbijanje amandmana hapšenje prebijanje Đurića. Srpska lista ne vidi nijedan razlog da učestvuje u daljem radu Vlade. Ponašaćemo se u skladu sa interesima našeg naroda, jer koalicija više ne postoji“, rekao je Rakić.

On je dodao da je jedinstvena odluka predsedništva Srpske liste, ukoliko Priština ne pokrene proces o formiranju ZSO, da će 20. aprila formirati ZSO sa organizacijom i nadležnošću koji predviđa Briselski sporazum.

„To je obaveza i Prištine i Brisela. To će biti servis građana i nije uperena ni protiv koga. Mi smo za mir i dijalog i zato nećemo odustati“, naveo je Rakić.

Prema njegovim rečima, Vučić je poručio da neće dozvoliti da se Srbima na Kosovu dogodi oluja. „Agresija na sever je prekinuta intervencijom predsednika Vučića, a jedan njegov poziv je rešio sve. Pozivam da usvojimo zaključak da kosovske institucije moraju da odgovaraju za ono što su uradili“, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari