Savetnica predsednice Kosova najavila da će zahtev Prištine za članstvo u SE sutra naći na dnevnom redu 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

 

„Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope je na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara u ponedeljak“, tvrdi savetnica kosovske predsednice, Rejhan Vunići, a prenosi KoSSEv.

„Nadajmo se pozitivnim pomacima u ovom važnom koraku ka evropskim integracijama“, poručila je u objavi na Tviteru.

Najava stiže nakon serije oglašavanja srpskih zvaničnika o mogućnosti razmatranja kandidature.

Podsetimo, Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za prijem u SE. Da bi se zahtev nekog entiteta za članstvo SE stavio na razmatranje, potrebna je podrška više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope koji čine šefovi diplomatija svih članica SE ili njihovi izaslanici.

Naredni korak je da jedna od članica SE kosovski zahtev za članstvo predloži na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope. Listom su se sastajali sa predstavnicima država članica SE, zahtevajući njihovu podršku, istovremeno navodeći da imaju dovoljan broj glasova kako bi Kosovo postalo član Saveta Evrope.

Mogućnost razmatranja kandidature Prištine najavio je nedavno i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Upravo zbog toga je prošle nedelje saopšteio da neće da otputuje u Strazbur povodom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u SE, a potom i da je odlučio da ode, ali kako bi pokušao da stopira prijem.

U međuvremenu je potvrdio da ipak neće o tome da se razgovara, ali i kazao da svake nedelje pojedine zemlje pokušavaju da „uguraju“ tu temu

Iako je potvrdio da Priština ima većinu za prijem, kazao je i da veliki broj zemalja koje su priznale Kosovo smatraju da nije momenat da se o tome razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari