Savo Manojlović: Može li EU da garantuje da u Srbiji ne postoji litijumska korupcija? 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Pokret „Kreni-Promeni“ predao je danas Delegaciji Evropske unije (EU) u Srbiji više od 290.000 potpisa prikupljenih onlajn peticijom kojom se traži obustava projekta „Jadar“.

Direktor kampanje „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović rekao je da su aktivisti došli da postave pitanje Delegaciji EU zašto se u Srbiji krše neke od temeljnih vrednosti EU, poput ekoloških standarda, borbe protiv korupcije i demokratije.

Prema njegovim rečima, demokratija se zasniva na građanskoj suverenosti, koja se ostvaruje izborima, građanskom inicijativom i referendumom.

„Narodna inicijativa koja je predata Skupštini, koja kaže da građani imaju pravo da predlože zakon ukoliko ih ima više od 30.000, ne stavlja se na glasanje i prekršeni su svi rokovi“, naglasio je Manojlović.

Kazao je da EU krši sopstvena pravila, zbog čega aktivisti izražavaju neslaganje i protest.

Manojlović je podsetio na litijumsku korupciju koja je otkrivena u Portugaliji, u kojoj je pala vlada i premijer, a članovi njegovog kabineta su uhapšeni.

„Nigde u EU se trenutno ne iskopava litijum, jedino je u Portugaliji to pitanje pokrenuto, ali smo videli sada da je iza toga stajala korupcija. Smatramo da je slična situacija i u Srbiji“, poručio je Manojlović.

On je upitao EU i da li ona može da garantuje da u Srbiji ne postoji litijumska korupcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari