SDA Sandžaka udara na SPP u Sjenici: Traže smenu predsednika opštine 1Foto: Shutterstock/Aleksandar Todorović

Grupi odbornika u Sjenici, od minulog petka, ne polazi za rukom da predaju zahtev za sazivanje vanredne sednice lokalnog parlamenta, na kojoj bi tražili smenu predsednika opštine Muniba Mujagića.

Bezuspešni pokušaji da zahtev nezadovoljnih odbornika bude evidentiran u pisarnici opštinske uprave, doveo je do napada na načelnika te uprave Adnana Ciljevića, kadra Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja predvodi lokalnu vlast u sjeničkoj opštini.

Ciljevića je napala grupa ljudi, u prostorijama opštinske uprave. Među napadačima, kako navode, bilo je i odbornika i simpatizera opozicione SDA Sandžaka.

U policiji je za Danas potvrđeno da se incident dogodio, da su akteri posle razgovora sa predsednikom opštine Mujagićem napustili zgradu, a ceo slučaj je dat „na postupanje“ nadležnom tužilaštvu.

Nezadovoljni odbornici, njih 16, u nekoliko navrata su pokušavali da predaju zahtev. Nisu uspeli, zato što je pisarnica bila zatvorena.

Šef odborničke grupe SDA Sandžaka Kaso Avdović lokalnim medijima rekao je da su dobili objašnjenje „da su kompjuteri u opštinskoj upravi neispravni“, a drugi put službenica nije imala pečat.

– Posle toga, mi smo zahtev poslali poštom i on je primljen. Neko ga je primio, a dokaz je dostavnica – bio je kategoričan Avdović.

Predsednik Skupštine opštine Nermin Kamberović, kadar Sandžačke demokratske partije (SDP), potvrdio je da je „primio zahtev preko zvanične elektronske pošte“.

No, ni njemu nije uspelo da zavede zahtev i od nadležnih službenika dobio odgovor „da je, u toku, zamena kompjutera“. Zvanično zakazivanje sednice moraće da popričeka dok se zahtev ne evidentira. Po zakonskim odredbama, od zavođenja zahteva do zakazivanja sednice može da prođe najviše 15 dana.

Nije ovo prvi put, u ovom mandatu, da odbornici SDA Sandžaka pokušavaju da smene kadrove SPP sa čelnih opštinskih funkcija, pa čak i da predvode lokalnu vlast.

Prvi pokušaj im je propao, odmah, nakon lokalnih izbora 2020, kada su, pored već napravljene vladajuće koalicije na čelu sa SPP, napravili svoju koaliciju.

Drugi put, u leto prošle godine, sa nezadovoljnim odbornicima SPP tražili su smenu predsednika opštine i tadašnjeg predsednika lokalne skupštine Rehana Kurtovića.

Sve je to bilo, pre prošlogodišnjeg sklapanja sporazuma o saradnji, koji su potpisali lideri SDA Sandžaka i SPP, Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić.

Sporazum je potpisan radi stvaranja većine u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), ali će ostvarivati saradnju i na lokalnom nivo, stvaranjem stabilnih skupština u sandžačkim opštinama.

Ugljanin je tada poručio da je „formiranje većine u BNV u paketu sa formiranjem stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama i bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, jer su „to tri stvari koje idu zajedno. Ne mogu Bošnjaci u jednom organu da budu partneri, a popodne, u drugom organu, da budu neprijatelji“.

Stabilna skupštinska većina „okliznula“ se već na prvom ispitu u tutinskoj opštini. Dve partije nisu uspele da se dogovore, pa se SDA, za nastavak vladanja, vratila starim koalicionim partnerima SDP i SNS.

Poziv predsednice BNV Misale Pramenković da se bošnjačke partije, na predstojećim izborima ujedine i njen razgovor sa predstavnicima SDA i SPP, ostao je bez efekta.

Ugljaninova partija će, na paralmentarne i lokalne izbore u Novom Pazaru, samostalno. Zukorlićeva stranka na parlamentarne izbore ide u koaliciji sa Demokratskom savezom Hrvata Vojovidne (DSHV), a na lokalne, najverovatnije, kao i druge velike bošnjačke partije, samostalno.

U sjeničkoj opštini, 17. decembra, biće održani samo parlamentarni izbori.

Lokalnih nema, jer predsednik opštine Mujagić nije podneo ostavku, Smatrao je da za to nema razloga i „da bi to zaustavilo realizaciju razvojnih projekata“.

Skupština opštine Sjenica ima 39 odbornika. Vladajući većinu čini 10 odbornika SPP, 7 iz SDP, 5 SNS, 2 SPS i grupe građana „Bez diskriminacije“ 5 i „Zajedno“ jedan. U opoziciji je samo SDA sa devet odborničkih mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari