SDS bi u socijaldemokratsku kolonu, a Nova na jednu listu 1Foto:FoNet / Aleksandar Barda

Partneri u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evroposkog parlamenta Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Nova stranak Arisa Aris Movsesijana imaju suprotne stavove o broju kolona u kojima opozicija treba da izađe na predstojeće izbore.

Dok u Novoj zagovaraju jednu listu i pozivaju na dijalog, u SDS smatraju da je najbolji način za podizanje izlaznosti i pobedu nad režimom formiranje više ideološki profilisanih kolona, a sebe vide u socijaldemokratskoj grupi.

Pitali smo generalnog sekretara SDS Konstantina Samofalova koga vide kao svoje partnere i da li bi za njih bio prihvatljiv zeleno-levi blok u kojem su inicijativa Ne davimo Beogrda i Zajedno za Srbiju.

– Verovatno je izlazak u više ideološki profilisanih kolona na parlamentarnim izborima, kao i nastup sa više opozicionih predsedničkih kandidata, najefikasniji put za podizanje izlaznosti. Veća izlaznost je neophodna da bi se sprečila pobeda Vučića u prvom krugu, a veći broj kolona omogućava nam da dopremo do svakog birača i izvučemo ljude iz apstinencije. Crnogorski model, kada su postojaletri kolone, jeste jedan dobar model za borbu protiv vlasti. U tom kontekstu, razgovaraćemo sa svim srodnim političkim strankama koje dele naše vrednosti i koje su bliske idejama levog centra i socijaldemokratije – odgovorio nam je Samofalov.

Kako je dodao, za sada se razgovara sa Demokratama Srbije o udruživanju, postoji protokol o saradnji sa koalicijom Tolerancija koju čine Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka i Crnogorska stranka, a, kako je naveo, „imamo i korektnu saradnju sa Novom strankom“.

– U svakom slučaju, naša vrata su otvorena za razgovor sa svima koji su spremni da napravimo jasan socijaldemokratski program rada – poručuje Samofalov.
Na pitanje kada će se znati u kojoj je SDS koloni i da li bi u zeleno-levi blok, on odgovara da javnost obavestiti čim budu imali definisane sve detalje u vezi nastupa na izborima.

S druge strane, Aris Movsesijan upitan da li su za jednu kolonu ili ipak nisu za saradnju sa Dverima, SSP, DS, Narodnom strankom…kaže da ta partija od početka poziva da se opozicija udruži i nastupi na jednoj listi.

– Jasno je da su stranke okupljene oko SSP-a, kao i ostale proevropske stranke, prirodni partneri Nove stranke. Za to nam je preko potreban dijalog koji ne sme da bude vođen bilateralno između stranaka, već bi to morao da bude dijalog svih stranaka koje su voljne da kroz argumente dođu do kompromisa. Cilj je da pred građane stavimo najkvalitetniju moguću listu i da obezbedimo kvalitetnu kontrolu izbora. To možemo samo zajedno. Nažalost, jedan deo stranaka desno orijentisanih je već izašao sa politikama koje čine nepremostivu prepreku za jednu listu, čime su doveli u pitanje mogućnost prave referendumske atmosfere – kaže Movsesijan.

Upitan kako će SDS ubediti da je dobra jedna kolona, odgovara „dijalog, dijalog i još nešto- dijalog”.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da deluje da su u SDS u problemu s obzirom na nova previranja i grupisanja u opoziciji.

– S obzirom na ozbiljan jaz između Tadića sa jedne i Đilasa i Jeremića sa druge i treće strane i učestale međusobne napade u poslednje vreme, deluje da tu saradnja gotovo pa nije moguća ni sa partijama oko SSP-a ni sa Narodnom, a vidimo i da oni možda planiraju zajednički nastup – kaže on.

Kako dodaje, Ne davimo Beograd, sigurno neće hteti saradnju sa SDS-om, tako da se potencijalni krug kredibilnih i još važnije iole relevantnih partnera za SDS gotovo pa ne vidi.

– Tu ostaje Nova stranka kao potencijalni partner, koja kako se iz nastupa vidi jeste za ukrupnjavanje, promenila je predsednika i oni možda i mogu da sarađuju sa nekom od pomenutih grupacija stranaka i nisam siguran da bi bili zadovoljni koalicijom samo sa SDS bez većih partnera – smatra Stojanović.

On pretpostavlja da je saradnja sa Dverima ili DJB-om isključena, tako da ne vidi ko bi mogao da bude partner SDS-u sa kojim bi imali i minimalne šanse za preskakanje izbornog cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari