Sednica Saveta bezbednosti UN o NATO bombardovanju SR Jugoslavije: Nakon glasanja, predlog Rusije ponovo odbačen 1Printskrin: UN Web TV

Savet bezbednosti Ujedinjenih ponovo je zasedao na inicijativu Rusije po pitanju NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i ponovo je, nakon glasanja, odbacio predlog Ruske Federacije.

Nakon rasprave agenda je stavljena na glasanje – šest glasova za, nula protiv, a devet uzdržano. Agenda time nije usvojena, jer nije dobila dovoljan broj glasova, navela je predsedavajuća.

Predstavnik Francuske naveo je da Savet bezbednosti ima nadležnost da se bavi pitanjima narušavanja međunarodne bezbednosti i da to nije forum za istorijska pitanja.

„Savet je uvek otvoren da se bavi pitanjem implementacije rezolucije 1244 što se tiče Kosova“, dodao je.

Pozvao je članove Saveta bezbednosti da ne podrže ovaj predlog.

Predstavnik Rusije rekao je da stva koji je iznela francuske delegacije da Rusija nije konsultovala sa Srbijom ne može biti uvažna, budući da je prošlom sastanku prisustvovao aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je u Njujork došao povodom sednice.

„Na prošloj sednici su nam prigovorili da nismo imali konsultacije sa drugim stalnim članicama ali to nije tačo. Ponovo prisustvujemo tome da Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, i Sjedinjenje države ne žele da se raspravlja o temi koja njima nije pogodna“, rekao je.

Predstavnik sjedinjnih država reko je da je zahtev Rusije i njeni argumenti po ovom pitanju suludi, budući da je i Rusija zahtevala proceduralna glasanja na teme koje su predlagale druge zemlje. Naveo je da Rusija nije uvažila stavove drugih zemalja i pozvala rusiju da poštuje procedure Saveta.

Predstavnik Francuske delegacije rekao je da da ova diskusija može da se oduži u nedogled i tražio od predsedavajućeg da se predmet stavi na glasanje.

Predstavnik delegacije Sijera Leone rekao je da je ova delegacija glasala za predlog Rusije i pozvao zemlje članice da pronađu „zajednički jezik“ po pitanju proceduralnih glasanja pre sastanka.

Predstavnik Rusije zahvalio se svima koji su glasali za njihov predlog i izrazio žaljenje za ishod glasanja. Dodao je da glasanje potvrđuje tezu koju zastupaju da su zapadne zemlje daleko zastupljenije u Savetu.

Prenos je prekinut pre nego što je govor predstavnika ruske delegacije završen.

Format sednice, kako je objavljeno na sajtu SB UN, isti je kao i za sednicu održanu u ponedeljak 25. marta. Naime, i večeras, prva tačka zasedanja je usvajanje dnevnog reda nakon koje se očekuje proceduralno glasanje.

Podsećamo da je nakon rasprave u ponedeljak agenda stavljena na glasanje – tri glasa za, nula protiv, a 12 uzdržano. Agenda time nije usvojena, jer nije dobila dovoljan broj glasova, kako je navela predsedavajuća.

Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas za televiziju Pink da ni večeras ne očekuje da će sednica biti održana i da Francuska najviše insistira na neodržavanju sednice. Rekao je da na ovom zasedanju neće biti prisutan s obzirom na to da fizički nije moguće da stigne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari