Šef misije UNMIK-a: Omogućavanje sigurnog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske važnosti za budućnost Kosova 1Zahir Tanin, šef UNMIK-a Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef misije UIN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin poručio je večeras da su „omogućavanje sigurnog, dostojanstvenog, održivog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske važnosti za budućnost Kosova kao demokratskog i multietničkog društva“.

Tanin je, podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je ocenio, „nerešenom situacijom“ srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić, ukazao na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika, a kako bi se olakšao održiv povratak i reintegracija u lokalne zajednice, javlja portal Kossev.

Šef Unmika je pozvao centralne i lokalne institucije na Kosovu da, u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama, obezbede povoljno okruženje za sve povratnike.

„Omogućavanje sigurnog, dostojanstvenog i održivog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske su važnosti za osiguravanje budućnosti Kosova kao demokratskog i multietničkog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona i od vitalnog je značaja za unapređenje šire izgradnje poverenja među zajednicama i napora za pomirenje“, poručio je Tanin.

Portal Kossev podseća da je i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode ranije danas pozvao građane Kosova i institucije da podrže proces povratka, naglasivši da je to „osnovno ljudsko pravo“.

Iz misije OEBS na Kosovu takođe su za KoSSev ukazali na važnost nastavka procesa povratka i osudili incidente usmerene protiv Dragice Gašić.

„Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima, poručili su iz misije OEBS.

Dragica Gašić je prva srpska povratnica u Đakovici, a nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se vratila da živi u Đakovici, 11 nevladinih organizacija iz tee opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana ujedno je Opština Đakovica i podnela tužbu i zatražila da se Dragivi Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Gašić je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dopk su pojedini mediji juče izvestili da su njenom prijatelju izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari