Šeholi: Lokalni izbori su politički fijasko za Samoopredeljenje 1foto FoNet Zoran Mrđa

Lokalni izbori na Kosovu su u velikoj meri dokazali da je narod na Kosovu izuzetno spreman i odlučan u nastojanju da pokaže kako može da menja politički kolorit. Naime, od 38 opština, Pokret Samoopredeljenje osvojio je samo četiri. Za partiju koja je pre samo osam meseci, kao niko do sada u istoriji izbora na Kosovu dobila 51 odsto glasova, u najmanjoj meri možemo konstatovati politički fijasko – ocenjuje za Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi rezultate lokalnih izbora na Kosovu, na kojima je vladajuće Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija uzdrmano porazima u najvećim gradovima.

Prema Šeholijevim rečima, kada se tome doda da je Samoopredelenje izgubilo glavni grad Kosova, to jest Prištinu, pa drugi grad po veličini Prizren i veoma značajnu opštinu Mitrovicu, onda taj pokret treba da preispita sebe zašto se to desilo.

– Praksa govori da partijama koje imaju takve rapidne padove, treba dugo vremena da se povrate. Ipak, ostaje da se vidi kako će premijer Kurti da se ophodi na centralnom nivou nakon „političkog debakla“ na lokalnom nivou. Jedno je sigurno, Kurti u ovoj novoj konstelaciji snaga na lokalnom nivou nema više tu političku moć koju je imao. Ipak, Kurti ima solidnu većinu u skupštini Kosova koja se ne može ugroziti od strane opozicije, ali smatram da ako Kurti uviđa da sam neće moći da gura napred posebno dijalog sa Srbijom, onda ima dva rešenja: Ili da uključi opoziciju u dijalog, ili da sam izazove vanredne parlamentarne izbore – smatra Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari