Sekulović: Izbor „Istok – Zapad“ lažan kao i 1992, Rusija nam nije bliska 1Vlatko Sekulović Foto: Medija centar

Advokat i kolumnista Vlatko Sekulović rekao je gostujući u emisiji „Iza vesti“ N1 da ne postoji alternativa u kome pravcu naša zemlja treba da ide.

„Sankcije nemaju alternativu, onda imamo neku perspektivu da rešimo gas. Mislim da je lažni izbor Srbije Istok ili Zapad istovetan kao 1992. godine. Mislim da je naše društvo integrisano u EU. Rusija, koliko god mi robovali stereotipima, nam nije bliska“, navodi Sekulović.

Kaže da su se u odnosu na 2018. godinu dogodile okolnosti na svetskom nivou.

„Kao da se desila balkanizacija čitavog sveta, izbor Trampa u SAD, zlazak Velike Britanije iz Evropske unije, rat u Ukrajini, čini mi se da u tom pravcu svet izgleda nestabilnije nego što je izgledao u tom periodu.

Sekulović je kazao da je Rusija članica ugovora o kolektivnoj bezbednosti, ali da u sukobi Jermenije i Azerbejdžana nije makla prstom da zaštiti Jermene.

„Danas nijedna od tih zemalja, čak ni Belorusija ne učestvuje u ratu protiv Ukrajine, pomaže ali čak nevoljno. Rusija je sama krenula, izolovana je od najbližih saveznika. I energenti su delimična istina, Srbija je na 78. mestu od 90 zemalja koje koriste gas, po glavi stanovnika. Koristimo manje gasa nego Grčka, Rumunija i Slovačka, to su zemlje koji nisu priznale Kosovo – članice su EU, glasale su za dodatne pakete sankcija. Naš argument da smo toliko zavisni gubi na validnosti pošto će te zemlje da izgube više, ne možemo gledati samo naše interese, to je čist nacionalizam. Ima još jedna okolnost – nemamo diverzifikaciju, imamo u normalnim uslovima, kada su normalni tržišni uslovi“, ocenio je Sekulović.

Smatra da Rusija ima svoju kalkulaciju i da oni gledaju kako mogu da iskoriste druge zemlje, bez obzira ko je na vlasti.

„Uvek su se tako i ponašali, jedno kad je postojala svest o njihovom ponašanju je za vreme socijalizma“, kaže.

Dodaje da Rusiji ništa ne znači da prodaju gas Srbiji, da je to toliko mali iznos koji im neće rešiti probleme.

„Više je simbolički, Milošević je stalno dovodio opskurne likove, poput Danijela Šifera, kako bi paradirio i kako bi u izolaciji predstavio NATO da imamo neke prijatelje. Ne postoji opravdanje za ono što je uradilo rusko rukovodtsvo 2022. Iskren prijatelj Rusije mora da im kaže, bilo kakvo licemerje i igra može da uruši poverenje koji drugi imaju u nas, a vec je opterećeno hipotekom devedesetih godina. Poverenje EU u Srbiju ipak nije izgubljeno, postoje različite faze, mislim da je stepen integracije jako visok na svakom planu – bezbednosnom, ekonomskom, zdravstvenom, osim nekih stvari, mi smo tehnološki oslonjeni na Zapad“, rekao je Sekulović i dodao da je grupa Iron Maiden napunila beogradsku Arenu i da je to mogla da uradi još tri puta.

„Ako slušamo narative da ne pripadamo Zapadu, kako je Maiden napunio Arenu, to je 20.000 ljudi“, pita se.

Kaže da rusko rukovodstvo stalno igra sa pretnjama i da u normalnim uslovima zadržavaju asimertičnost, držeći kod sebe polugu i koristeći strah.

„Stepen poverenje koji svet ima prema Rusiji je nizak, Rusija iz nekog razloga kao da je previše okrenuta ka sebi. To je ogroman prostor, jako kompleksna država, to je društvo sa izrazitim unutrašnjim protivrečnostima, teško je upravljati time, paranoične reakcije, imajući u vidu prošlost, sve to ih ne opravdava“, zaključio je Vlatko Sekulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari