Selaković: Dobri odnosi Srbije i Kube 1Foto: MPS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je, posle posete Kubi, zadovoljstvo što je latinoameričku i karipsku turneju započeo upravo posetom ovoj zemlji, posebno imajući u vidu da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju 120 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Selaković je istakao da je delegacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ugošćena na najvišem nivou i da je imao važne i veoma dobre razgovore. „Razgovarao sam s potpredsednikom Kube Salvadorom Antonijom Valdesom Mesom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigesom Pariljom, koji je veliki prijatelj srpskog naroda i koji je to dokazao još u vreme službovanja u UN kada je nad našom zemljom 1999. vršena agresija“, kazao je Selaković.

Naveo je da se, tokom boravka u Havani, sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Huanom Estebanom Lasom Ernandesom, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija Rodrigom Malmijerkom Dijasom i ministrom kulture Alpidijom Bautistom Alonsom Grauom.

Selaković je naveo i da je sa ministrom kulture potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je Kuba je tradicionalni prijatelj Srbije i da je verno i dosledno podržava u međunarodnim forumima kada je u pitanju zaštita njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i da joj pomaže u promociji i zaštiti njenih interesa po pitanju KiM u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu.

„Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na neka druga polja, naročito u oblasti ekonomije, a u tom smislu su dogovoreni i neki konkretni poslovi“, izjavio je Selaković i na kraju naglasio da je ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges iskazao interes da u što skorijem periodu dođe u uzvratnu posetu Beogradu.

Ministar Selaković narednih dana posetiće Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege i sastati s brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.

Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari