Selaković: Nadam se da će Srbija do kraja godine ugostiti Putina i Lavrova 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, Aleksandrom Gruškom o nizu tema.

Selaković je novinarima potom rekao da se nada da će ove godine Beograd posetiti predsednik Rusije Vladimira Putina i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Razgovarali smo o svim sporazumima za koje imamo šansu da ih utvrdimo i pripremimo njihovo potpisivanje za posetu na najvišem nivou šefova država“, rekao je Selaković o sastanku s Gruškom.

Aleksandar Gruško je takođe izrazio uverenje da će Putin posetiti Beograd i ocenio da će to biti potvrda „strateškog karaktera“ odnosa dve zemlje.

Konstatovali su da je privredna razmena Srbije i Rusije manja nego prošle godine, ali raste u nekim sektorima.

Selaković je zahvalio za podršku Rusije očuvanju teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama i forumima gde bi Kosovo da postane član.

Ministar je zahvalio i za podršku Rusije tokom pandemije kovida-19, koja je, kako je rekao, „krunisana 4. juna kada su predsednici Putin i Vučić putem video-linka označili početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak“ u Beogradu.

Ruski zvainičnik je ponvio stav svoje vlade da rešavanje pitanja Kosova treba da bude u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti UN iz 1999. godine, a glavni cilj su mir i bezbednost u regionu.

Istakao je da Rusija deli usmerenost srpske strane na svestrani razvoj međusobnog strateškog partnerstva i ceni principijelno opredeljenje Beograda za očuvanje vojno-političke neutralnosti, kao i orijentaciju Srbije da se ne priključuje „bilo kakvim jednostranim antiruskim merama“.

Gruško je rekao da Rusija namerava da ulaže u ekonomske, socijalne, kulturne i druge veze sa Srbijom, posebno sada kada je „savladana pandemija“ i postoji više mogućnosti za direktan dijalog zvaničnika.

On je rekao da ključni značaj za razvoj ekonomske saradnje ima rusko-srpski Međuvladin komitet čiji su kopredsednici ministar Nenad Popović i vicepremijer ruske vlade Jurij Borisov koji su, kako je izneo, stalno u vezi.

Gruško je istakao da je energetika jedno od važnijih polja saradnje, da se u Srbiji komercijalno koristi ruski gas i najavio da će u septembru toplana u Pančevu biti povezana na taj sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari