Selaković: Nisam optimista za rešavanje razgraničenja Srbije 1

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je gostujući na  RTS je da današnji razgovori sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine neće biti laki i da on nije optimista kada je reč o rešavanju spornih pitanja u razgraničenju dve države.

„Pitanje granica je najvažnije bilateralno pitanje i nisam preveliki optimista iako je srpska strana pripremila predloge koji su bili salgasni sa stavovima koje je prethodni put izneo bošnjački član Predsedništva BiH (Bakir Izetbegović), da li se nešto promenilo to ćemo danas da vidimo“, rekao je Selaković  i dodao da  između Srbije i Bosne i Hercegovine stalno postoje tenzije od završetka rata u BiH, ali da se Srbija trudi da bude stabilizujući faktor i da ne izaziva nove provokacije.

„Predsednik  Vučić će se na međunarodnom aspektu ceniti kao čovek incijative i u tom svetlu se dešava i poseta članova Predsedništva BiH. Ti razgovori nisu laki, jer se vode sa tri člana Predsedništva koji dele različite stavove“, kazao je Selaković.

On nije želeo da govori o neformalnoj večeri koja je sinoć održana u Beogradu, ali je kazao da je Vučić posle nje pozvao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Upitan o izveštaju Evropske komisije koja je navela da bi Srbija mogla da postane članica 2025. ukoliko ispuni sve uslove do 2023. godine, Selaković je odgovorio da je to prvi put da se pominju konkretni datumi.

Prema Evropskoj komisiji, Beograd bi do 2019. godine trebalo da potpiše sveobuhvtni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„To je teško pitanje, Srbija ima svoj interes i dostojanstvo, mogli ste da vidite smernice u rešavanju tog problema i sa tom politkom ćemo nastaviti“, kazao je Selaković komentarišući potpisivanje sporazuma sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.