Selaković: Podrška afričkih zemalja ključnim interesima Srbije 1Foto: Beta /MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da Zimbabve i Zambija pridaju veliku važnost odnosima sa Srbijom i pružaju podršku u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a zainteresovani su i za produbljivanje i političke i ekonomske saradnje, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Sumirajući rezultate prvog dana posete jugu Afrike, tokom koje je uručio vakcine protiv korona virusa, kao donaciju Srbije, Selaković je rekao da podrška Zimbabvea srpskim ključnim nacionalnim i državnim interesima traje već 30 godina.

„Zimbabve je vrlo jasnog stava prema ključnim nacionalnim i državnim interesima Srbije i našeg srpskog naroda u prethodnih 30 godina i on svoju poziciju po tom pitanju nije menjao“, rekao je srpski ministar i dodao da tamošnji zvaničnici planiraju da u Beogradu opet otvore ambasadu.

Napomenuo je da je u četvrtak u Najrobiju sa državnim sekretarom kenijskog Ministarstva inostranih poslova Ababuom Namvambeom (Namwamba) razgovarao o unapređenju saradnje.

Prema njegovim rečima, Beograd postaje ponovo centar regiona i da to „stari tradicionalni prijatelji prepoznaju i žele da se vraćaju opet u Beograd i da u Beogradu otvaraju svoje amabsade“.

Šef srpske diplomatije je dodao da je danas u Zambiji na sastacima sa tamošnjim zvaničnicima bilo reči i o produbljivanju saradnje u oblastima poljoprivrede, farmaceutske industrije i sistema odbrane.

Selaković od 19. do 21. avgusta boravi u posetama Zimbabveu, Zambiji, Angoli i Namibiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Selaković: Podrška afričkih zemalja ključnim interesima Srbije”

  1. Znaci poceo kampanja „odpriznanja“ drzave Kosova. A ko sada krsi Washingtonski sporazum. Ovo je samo kamuflaza kao pomoc.

  2. Na sanducima dostavljene pomoci nalazi se velika nalepnica „Belgrade 1961-2021“
    Ako se ne varam, to je 60 godina od prvog sastanka NESVRSTANIH? O tome nista ne govore.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.