Selaković: Rezolucija 1244 slamka za koju se Srbija hvata u borbi za KiM 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Rezolucijom 1244 je „suspendovan naš suverenitet nad našom južnom pokrajinom“, i to posle 78 dana NATO bombardovanja i ubijanja naših građana, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, na 20. godišnjicu usvajanja te Rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Selaković je na obeležavanju Dana kosmetskih žrtava, u spomen sobi „Kosmetske žrtve“ rekao da je Rezolucija 1244 slamka za koju se Srbija hvata u borbi za Kosovo i Metohiju, ali daleko da je sve što u njoj piše sjajno.

Postoje stvari koje su izvršene i one koje nisu, a, konačno, rezultat je u proteklih 20 godina da se na našu državu i naš narod na Kosovu Rezolucija ne primenjuje, rekao je Selaković.

Onda se postavlja pitanje, ako imate Rezoluciju, koja se ne primenjuje, a njeno kršenje se ne kažnjava, koliko smo danas u situaciji kao pre 20 godina, upitao je Selaković i konstatovao da je „bitno drugačije“.

On je ocenio i da je Srbiji danas uži manevarski prostor i jedini put je da razgovara, pošto je najvažnije da sačuva ljude i njihov opstanak na Kosovu i Metohiji i da zbog toga mora činiti sve što je moguće. Prema njegovoj oceni, Srbija mora da razgovara, iako se čuju glasovi da bi trebalo da preispita s kim pregovara.

Danas, 20 godina kasnije, Srbija se grčevito bori da zaštiti pravo svakog Srbina na Kosovu i Metohiji na dostojanstven, miran i normalan život, izjavio je on. On je ocenio diplomatskim uspehom da se održi kontinuitet rasprava o Kosovu u SB UN.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji 1998–1999–2000 Simo Spasić je rekao da porodice jedino traže pravdu za žrtve i da Srbija jedina u regionu nije donela zakon o pravima civilnih žrtava rata.

„Naše kosmetske žrtve od države Srbije ne dobijaju nijedan dinar. Tražimo da se donese zakon za civilne žrtve, pošto je regulisan status palih boraca, da nam država pomogne da naše porodice opstanu“, rekao je Spasić i apelovao na Selakovića da podrži njegovo donošenje, pošto je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je u proceduri.

Prema njegovim rečima, pojedine porodice nestalih Srba uzimaju legitimacije Republike Kosovo i dobijaju nadoknadu od 120 evra mesečno.

Obeležavanju Dana kosmetskih žrtava u prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji 1998–1999–2000, iako najavljen, nije prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić, došao je njegov zamenik Dušan Kozarev.

Skupu su prisustvali supruga ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića, Milena, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i nekadašnji savezni ministar za inostrane poslove SRJ u vreme bombardovanja Živadin Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari