Selaković sa predsedavajućom OEBS: Sprovesti reforme u delo 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Misija OEBS spremna je da nastavi da podržava Srbiju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi sektora bezbednosti i u podsticanju pluralističkog i nezavisnog medijskog sektora, izjavila je predsedavajuća OEBS i ministarka inostranih poslova Švedske An Linde posle sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Linde je istakla da je njena poseta Srbiji prilika za razgovore o prioritetima švedskog predsedavanja OEBS, koje naglasak stavlja na posvećenost svih 57 država članica da brane evropski sistem bezbednosti, koncept sveobuhvatne bezbednosti kao i agendu Ujedinjenih nacija Žene, mir, bezbednost.

„Srbija je napredovala u reformama i sada treba da se fokusira na njihov kvalitet i sprovođenje u delo, a posebno kada je reč o jačanju sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i o promovisanju slobodnih i nezavisnih medija“, poručila je Linde.

Govoreći o ulozi Srbije u razvoju saradnje i očuvanju bezbednosti u regionu, rekla je da je „za pohvalu“ ponuda Beograda da vakciniše građane susednih zemalja.

Naglasila je da njena poseta oslikava važnost koju OEBS pridaje saradnji sa Srbijom, a Vladi Srbije zahvalila je na bliskoj saradnji sa misijom OEBS u Srbiji.

Kada je reč o bilateralnim vezama Švedske i Srbije, ocenila je da su one dobre i dugotrajne, izgrađene na direktnom kontaktu između ljudi, kao i zahvaljujući značajnom prisustvu švedske poslovne zajednice, a istakla je i podršku Švedske na evropskom putu Srbije.

Selaković je istakao dobru saradnju koju Srbija ima sa „obe misije OEBS na svojoj teritoriji“, odnosno sa misijama u Beogradu i u Prištini, i podsetio da je misija OEBS u Prištini „najvidljivija statusno neutralna misija“ na terenu kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

„Dobili smo uveravanja da će do sada dobro upražnjavana praksa poštovanja statusne neutralnosti biti nastavljena i tokom švedskog predsedavanja, kako na terenu, tako i prilikom učešća predstavnika privremenih institucija samouprave na sastancima sa misijom OEBS na Kosovu i Metohiji“, kazao je Selaković.

On je sagovornici predočio da je prošlo 2.958 dana od zaključivanja Briselskog sporazuma, u okviru koga je, kako je rekao, Beograd ispunio svoje obaveze dok Priština svoju jednu jedinu nije ni počela da ispunjava.

Kada je reč o reformama koje se sprovode u Srbiji, naveo je da su se u razgovoru dotakli pitanja očuvanja i zaštite ljudskih prava, medijskih sloboda, rodne ravnopravnosti i veće zastupljenosti žena u funkcionisanju domaćeg političkog sistema.

Kada je reč o bilateralnoj saradnji sa Švedskom, Selaković je naglasio da Srbija želi da intenzivira političku i ekonomsku saradnju, i pozvao je švedske investitore da više ulažu u Srbiju jer su, kako je rekao, oni koji ovde već posluju puni hvale i zadovoljni su tretmanom u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari