Selaković: Srbija najavila Hrvatskoj spremnost predsednika da dođe u službenu posetu Jasenovcu 1Foto: FoNet/MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odbacio je danas kao „besmislenu“ procenu hrvatskih zvaničnika da je planirana poseta predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu bila neiskrena i da je motivisana unutarpolitičkim razlozima vezanim za formiranje nove vlade.

„To je toliko besmisleno, kakve veze ima privatna poseta predsednika Srbije, unuka jasenovačke žrtve Jasenovcu sa formiranjem vlade u Srbiji, ne u Hrvatskoj“, rekao je Selaković u razgovoru za TV Pink povodom odbijanja hrvatskih vlasti da dozvole privatnu posetu Vučića Jasenovcu.

Selaković je rekao da hrvatski zvaničnici to možda gledaju iz svog ugla jer je, kako je dodao, svaki njihov odlazak u Jasenovac neiskren, a neiskren je „zato što istovremeno desetine trgova i ulica u Hrvatskoj nose nazive prema najvećim zločincima i ideolozima zla“ iz vremena NDH.

„Neiskren je zato što se kod njih promoviše, forsira, prikazuje kao društveno prihvatljiv ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, zato što se kod njih na velikim skupovima, nekad na onima na kojima kao posredan organizator stoji njihova država, promovišu i forsiraju pesme koje veličaju zločine nad srpskim narodom“.

Selaković je ukazao da u noti koju je Hrvatska uputila Srbiji stoji da poseta Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera i rekao da je Srbija u svojoj noti Hrvatskoj najavila spremnost predsednika Srbije i njegovu zainteresovanost da do 17. septembra učini službenu posetu Jasenovcu.

„Sada, pošto su oni nama zamerili na proceduri i pokušavaju da zamere na iskrenosti, evo mi smo uredno javili da predsednik hoće da dođe i da će ta poseta biti propraćena sa svim onim čim zvanična službena poseta jednog predsednika države treba da bude kada dolazi u hrvatsku odnosno u spomen područje Jasenovac“, rekao je Selaković i dodao da se čeka odogovor.

Odbacio je optužbe hrvatske strane da je Srbija protiv normalizacije odnosa, i upitao se da li se to pokazuje time što njen predsednik hoće da oda počast izginulim stotinama hiljada nevinih ljudi, najvećeg broja Srba ali i pripadnika Roma, Jevreja i drugih nacionalnosti.

Odbacio je i navode da Srbija ne želi da se bavi pitanjem nestalih lica, da Srbija ne poštuje sporazum o nacionalnim manjinama.

„Oni se ne mire time što se mi borimo da se očuva istina“, rekao je Selaković. On je ocenio da je glavni problem hrvatskih zvaničnika ličnost predsednika Vučića, i da je on kao pojava za njih „apsolutna noćna mora“.

Vučić je, ukazuje Selaković, unuk čoveka koji je ubijen u Jasenovcu, koga su ubili u vreme svoje nacističke NDH, čovek kome su spaljene porodične kuće i 1941. i 1991.

„Iste snage su to uradile. On je čovek koji 30 godina ne želi da ćuti o istini ne želi da prećutkuje tu bolnu priču straadanja“, rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je Vučić čovek koji je okrenut budućnosti i koji je od Srbije napravio zemlju koja je ponovo stala na noge, a da je i čovek koji je počeo da gaji kulturu sećanja .

„Aleksandar Vučić je bio predsednik Srbije kada je inicirao da se snimi film o Jasenovcu. Prvi put u našoj istoriji, prvi put u 75 godina i time je pokazao da ne želimo da se mirimo s tom ulogom od koje se od nas očekuje, da se makar i krajičkom usna osmehujemo, da prihvatamo sve i što jeste i što nije na naš račun, da idemo okolo da se izvinjavamo, i da se teramo da dođemo u Jasenovac ne sa svešću da dolazimo na jednu od najgorih stratišta u Drugom svetsko ratu i u Evropi uopšte, nego u fino uređen park sa jezercetom i spomenikom“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari