Selaković u jednom danu razgovarao sa 20 šefova diplomatija 1Foto: FoNet/MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa 20 šefova diplomatija, saopštilo je to ministarstvo.

Selaković je u ponedeljak imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Sijera Leonea, Maldiva, Alžira, Uzbekistana, Venecuele, Eritreje i Jordana, ali i seriju kraćih susreta sa kolegama iz El Salvadora, Rumunije, Iraka, Severne Makedonije, Danske, Egipta, Indonezije, Кipra, Libije, Ruande, Tanzanije, Indije i Malezije.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornike sa ekonomskim rezultatima Srbije i uspešno sprovedenim reformskim procesima u proteklih desetak godina, kao i sa željom za unapređuje bilateralnih odnosa sa državama širom sveta, na osnovama obostranog uvažavanja i razumevanja, kao i poštovanja temeljnih principa međunarodno-pravnog poretka.

Razgovori u Njujorku bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Кosova i Metohije i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija je, kako je u razgovorima poručio Selaković, otvorena za snaženje ekonomskih veza i razmenu iskustava sa prijateljskim i partnerskim zemljama, a današnji kontakti su bili prilika i za pokretanje niza konkretnih inicijativa.

Tokom razgovora u Njujorku upućeno je i više zvaničnih poziva za posete Srbiji na visokom i najvišem nivou, kao i za potpisivanje Memoranduma o političkim konsultacijama sa Uzbekistanom i Jordanom.

Selaković će, kako je planirano, do kraja ove sedmice u sedištu UN imati više desetina bilateralnih sastanaka sa kolegama iz čitavog sveta.

Nedelja u kojoj će biti održana generalna debata u okviru tekućeg zasedanja Generalne skupštine UN, prilika je za razgovore o širokoj lepezi geopolitičkih pitanja, ali i za konkretne bilateralne inicijative i rad na produbljivanju odnosa sa državama čiji ministri spoljnih poslova učestvuju u dogadjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari