Seljimi pozvan na saslušanje u Hag 1Foto:Arhiva

Bivšem i budućem poslaniku Samoopredeljenja Redžepu Seljimiju uručen je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Kako prenosi internet portal Kossev ove navode Seljimi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je na svom Fejsbuk profilu. On tvrdi da je „kao i mnogi drugi pripadnici OVK i borci za slobodu“ pozvan u svojstvu osumnjičenog.

Saslušanje mu je zakazano za sledeću nedelju u Holandiji. Seljimi je bio poslanik u kosovskoj skupštini iz redova pokreta Samoopredeljenje, a ponovo se našao na listi kandidata ove stranke za poslanike u na devetom mestu sa ukupno dobijenih 16.096 glasova.

Poziv Specijalnog tužilaštva uručen je nedavno još jednom kandidatu za poslanika iz redova Samoopredeljenja na poslednjim izborima – Ganiju Krasnićiju. Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, optužio je još u avgustu Seljimija da je „pevao“ pred tužilaštvom Specijalnog suda, zajedno sa bivšim poslanikom u kosovskoj skupštini Rustemom Mustafom.

Seljimi je dan kasnije demantovao ove navode, tvrdeći da mu poziv ovog suda nije stigao. On je optužio kosovskog predsednika Hašima Tačija da je autor ovakvih „optužbi“ i „laži“, i rekao da ne razume zašto ga Haradinaj sledi u tome. Nakon što je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine OVK ispitalo kosovskog premijera, a potom i uručilo poziv odlazećem predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju, predstavnik veterana OVK, Nasim Haradinaj, za kosovske medije je poručio da je verovatno da će poziv dobiti i kosovski predsednik Hašim Tači. Haradinaj ujedno navodi da na adrese bivših boraca OVK sve češće stižu pozivi ovog tužilaštva, te da niko nije nedodirljiv.

„Tači je bio pripadnik OVK, nije za čuđenje i ako bude pozvan od strane Suda. Ni za koga ne može biti nemoguće da bude pozvan“, izjavio je Haradinaj. Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine pa do danas, ispitalo je više stotina osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari