Server: EU i SAD ne vide u Srbiji političku alternativu koja je funkcionalna 1Foto: FoNet/TV FoNet

Američki profesor Danijel Server (Daniel Serwer) izjavio je danas da zapadne vlade, Evropska unija i SAD ne vide u Srbiji „političku alternativu koja je funkcionalna“.

„To je jako tužno jer u Beogradu postoji alternativa ukoliko bi se ponovili izbori pod nekom strogom kontrolom. Zapad se vodi politikom žmurenja“, rekao je američki profesor i poznavalac balkanskih pitanja za televiziju N1.

Server je rekao da EU, Evropska komisija i administracija u Vašingtonu pažljivo pokušavaju da ignorišu prevaru koja se desila na decembarskim izborima, zato što računaju na to da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da „preda Kosovo“.“To je politika maksimalne tolerancije za Vučića, pacifikacija i umirenje. Izvršna tela zapadnih zemalja zavise od Vučića i njegove odluke da se okrene Zapadu, što on neće učiniti. Car je go“, rekao je Server.

Server je rekao da Vlada Srbije može da odluči da normalizuje odnose sa Kosovom a da, sa druge strane, ne prizna zvanično njegovu nezavisnost i dadao da bi to bilo dobro za Beograd, ali i za Srbe na Kosovu jer bi bilo više trgovine.

„Na primer Grčka je sada razvila dobrosusedske odnose sa Kosovom a da nema međusobnog priznanja. Moguće je imati dobre odnose čak i potpisati razne sporazume a da nema prizanja. Ali za to nema volje u Srbiji“, rekao je on.

Provesor je rekao da Vučić nije sve ispunio iz sporazuma sa Kosovom i da je politika u Srbiji toliko antialbanska „da postaje smešna“.

„On se nije izvinio za događaj u Banjskoj, nije se izvinio za dešavanja koja su se desila za vreme Slobodana Miloševića, niko se nije izvinio za silovanja hiljade Albanki na Kosovu“, rekao je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari