Server: Ključna volja Vučića i Tačija 1Foto: RTCG

Profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da je za dalje razgovore Beograda i Prištine ključna politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

„Ako lideri imaju političku volju, ima mnogo mesta na kojima mogu da se sastanu. U Briselu, pa i bez medija, i u Vašingtonu ima nekoliko ‘Starbaksa’ u kojima mogu da sednu i da se dogovore“, rekao je Server za Glas Amerike. On je rekao da misli da obojica predsednika imaju jako dobre razloge za dogovor.

„Srbiji ova situacija škodi kada je reč o članstvu u EU, a takođe sputava Kosovo na putu ka EU. Mislim da će pritisak na dvojicu lidera biti veliki, ali ako imaju političku volju da se sastanu – mesto nije problem. Evo, mogu i u mojoj kancelariji ako žele“, kazao je Server. Prema njegovim rečima, to što su državni sekretar SAD Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvali Srbiju i Kosovo da postignu dogovor i u razgovoru sa Tačijem ocenili da je „vreme za to“, ne znači da je dogovor blizu.

„Nije loše da pozivaju na postizanje dogovora, ali ne vidim da je ovaj momenat nešto posebno i smatram da pozivanje na postizanje brzog rešenja može biti kontraproduktivno“, rekao je Server. On je naveo da samo to što kažu da „dogovor treba postići što pre“ ne znači da će se to i desiti i da mu ne deluje ubedljivo. „Nadam se da iza tih reči ima i neke suštine. Obe strane treba da sednu i reše otvorena pitanja, ali ne vidim nikakve pokazatelje da se to sada dešava“, rekao je Srever.

Server smatra i da je Tačijeva nova ideja o „definisanju granica“ bolja od ideje o „korekciji“ ili etničkoj podeli, a predlaže i demarkaciju granice. „Zna se gde je granica Kosova. Ključno pitanje neće biti njeno određivanje, već njena demarkacija. Naravno, kada se radi demarkacija uvek se mora računati na manje korekcije, jer ne može granica da prolazi kroz nečiju dnevnu sobu. Recimo, Makedonija i Kosovo to uradili i bilo je uspešno i dve zemlje su poboljšale odnose“, ukazao je Server.

Server je dodao da Kosovo i Srbija nisu bliže dogovoru, između ostalog i zbog carina koje je Priština uvela na srpsku robu i hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari