Server: Milošević je veći neprijatelj Srbije od Klintona i Olbrajtove 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Medlin Olbrajt i Bil Klinton su pomogli Srbiji da se otarasi Slobodana Miloševića i time stvorili šansu da Srbija postane evropska demokratija. Milošević zaslužuje „titulu“ najvećeg neprijatelja Srbije.

To kaže za Danas Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, komentarišući tvrdnju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da srpski narod neće imati „veće neprijatelje“ od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Povodom Dačićeve konstatacije da Server, koji ga je kritikovao zbog najave da će pozvati Srbe u Americi da glasaju za republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima, „želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD suspenduje Srbima koji tamo žive“, naš sagovornik navodi: “ Gospodin Dačić očajnički želi da prikrije svoju sopstvenu grešku koju je napravio nagovestivši da će se srpska vlada umešati u američke izbore, u korist Trampa, naravno da Srbi u Americi imaju svako pravo da glasaju za koga žele“.

Danijel Server je, podsetimo, za Radio Slobodna Evropa nedavno rekao da „nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Trampu“. On je kazao da „očigledno Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži – ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sledeći predsednik SAD iz redova demokrata, Dačića, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja… dakle, to mu uopšte nije bilo mudro“.

Ivica Dačić je zatim za Večernje novosti kazao: „Kako su se demokrate u eri dinastije Klinton ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi… kada Albanci organizovano podržavaju Hilari Klinton i kada po njoj i po njenom suprugu daju čak i imena buticima, onda je to legitiman stav. A kada ja, na nivou ideje, najavim mogućnost da bi Srbi organizovano mogli da podrže Trampa, onda je to mešanje u unutrašnje stvari Amerike… smešno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari