Server: Sporazum bez priznanja nema smisla 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Sporazum Beograda i Prištine čiji ishod ne bi bio međusobno priznanje ne bi imao smisla, izjavio je bivši američki diplomata i ekspert za političke prilike na zapadnom Balkanu Daniel Server, koji je pozdravio plan premijera Avdulaha Hotija za dijalog sa Srbijom, prenosi Gazeta ekspres.

Server je rekao da je u početku bio skeptičan u pogledu snage Hotijeve vlade da vodi proces zbog “nekomotne” većine u Skupštini, ali je sada spreman da pozdravi ono što je Hoti rekao.

Američki profesor je u reakciji pomenuo izhjavu Hotija da se ne može pregovarati o teritorijalnom integritetu Kosova i da vođenje dijaloga ne može preneti na predsednika.

„Prethodni premijer se sukobio sa Tačijem oko toga ko će voditi dijalog, tako da je takvo pojašnjenje dobrodošlo, ako se Tači složi“, kazao je Server.

On ističe da Hotiju ostaje da dokaže da li će uspeti, ali ohrabruje njegov pokušaj da u proces uključi opozicione stranke i civilno društvo.

Prema rečima Servera, stav Aleksandra Vučića iz intervju Slobodnoj Evropi da se priznanje ne može dogoditi samo zato što je to želja Kosova, ne daje mnogo nade.

Server smatra da je jedna od najozbiljnijih prepreka za postizanje sporazuma “rat” između SAD i EU oko toga ko će voditi dijalog.

Rešenje bi bilo, smatra Server, da Vašington i Brisel koordiniraju delovanje, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari