Šešelj: Ovu „sitnu boraniju“ da raspršim u prvom krugu 1Šešelj u Smederevu Foto: D.Đ.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) dr Vojislav Šešelj danas je biračima u Smederevu poručio da dobro razmisle pre izlaska na izbore, da glasaju prema svojoj savesti, afinitetu i prema svojim uverenjima da će „pravi glas dati u prave ruke“.

On je rekao da će poštovati volju naroda, kakva god ona bila i dodao da garantuje, ako građani budu glasali za njega da se neće pokajati. Uostalom, kako je ocenio, ne bi valjalo da sva vlast u Srbiji bude u jednim rukama, vlast mora imati neku kontrolu „a ko bi to bolje radio od mene“.

Na pitanje o mogućnosti prevremenih parlamentarnih izbora, lider radikala je rekao da (Aleksandar) Vučić mora da obavlja funkciju predsednika Vlade „sve do moje inauguracije za predsednika, a ovo što preti, ne sme da uradi. Ne može Srbija da ostane, u isto vreme, sa odlazećim predsednikom i sa Vladom u ostavci. Kad ja položim zakletvu, on može da podnese ostavku“, izjavio je Šešelj.

„Onda bih vršio konsultacije za sastav nove Vlade i, naravno, prvo bih se opet njemu obratio, jer njegova koalicija ima dve trećine poslanika u Narodnoj skupštini. Može on da ostane predsednik Vlade, može da odredi nekog drugog iz svoje stranke, ja se u to neću mnogo mešati. Možda je rano da pre leta držimo parlamentarne izbore, ali ako mi Vlada podnese predlog u dogledno vreme za raspuštanje Narodne skupštine, recimo krajem ove ili početkom sledeće godine, odmah bih raspustio Skupštinu i raspisao parlamentarne izbore“, izjavio je lider radikala.

„Znam da je Vučić „mnogo jak“ u prvom krugu i da nemam šanse da ga sad pobedim, ali moram „ovu sitnu boraniju“ da raspršim da bih došao u drugi krug. Moram sad da pobedim i Vuka Jeremića i Sašu Jankovića i ostale, a u drugom krugu me čeka obračun sa Vučićem. Pokazaće direktni TV duel ko dominira srpskom političkom scenom. Nadam se da se taj duel ne može izbeći“, rekao je Šešelj i na Danasovo insistiranje koje bi prvo pitanje u TV duelu postavio Vučiću, Šešelj je, kao iz topa, odgovorio: „Ma, ne bih vam rekao za tepsiju baklave!“ , što je izazvalo smeh i aplauze kod pristalica.

Kandidaturu Preletačevića, Šešelj je za Danas prokomentarisao kao „vrlo neozbiljnu stvar“.

„Ni on sam ne tvrdi da je ozbiljna figura u političkom životu. Njegov nijedan dokument nije bio validan. Da je moja dokumentacija imala deset piosto njegovih nedostataka, mene bi automatski odbili. To nije dobro, ali je čudno da su na Izbornoj komisiji i naprednjaci i ostale opozicione stranke bili za to da se on zadrži. Samo su radikali bili protiv i tražili smo da ispuni iste uslove kao i ostali. Mislim da je ovaj Radule (Radulović, DJB) tu glavnu ulogu odigrao, misleći da će tako da ošteti Vučića i da će sprečiti njegovu pobedu u prvom krugu. Međutim, Vučić je ionako shvatio da nema šansi da pobedi u prvom krugu, pa je on počeo da podržava Preletačevića, znajući da on uzima glasove opozicionim strankama. Tako da ovi koji su plasirali Preletačevića, grdno su se pokajali. Umešane su tu i neke strane ambasade i agenture. Šta se time postiže, osim da se institucije sistema devalviraju i ništa drugo. Dakle, nisam protiv što se kandidovao, uopšte me neinteresuje, ali mi je žao što je napravljen presedan u prihvatanju nepotpune kandidature“, zaključio je lider radikala.

Svrha ove, kako je nazvao, „blic“ turneje (u Smederevo došao iz Smederevske Palanke) je da organizuju konferencije za novinare, kako bi se obraćali lokalnoj i regionalnoj javnosti, kao i da se uvere u spremnost okružnih i opštinskih odbora za organizaciju kontrole ovih izbora, što je „za nas najvažnije i da osetimo puls naroda. Naši su utisci veoma dobri i naša pobeda se već oseti, po malo u vazduhu. Kako ja osećam puls naroda, imamo itekako razloga za optimizam.“

Šešelj je kazao da SRS nema novca za mitinge i tribine po svim većim mestima, navodeći da ih je iscrpela kampanja prošle godine, pa su odlučili da održe samo tri velika mitinga, u Beogradu (u subotu u 11 časova na Trgu Republike), Nišu i Novom Sadu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari